Юнкер, Орешарски, Кристалина, Вигенин и българската кандидатура „Ако, ако..“

| от |

Липсата на подкрепа от българското правителството пречи на Кристалина Георгиева в битката кой да оглави европейската дипломация, но ако получи достатъчно подкрепа не се очаква София да блокира кандидатурата й, пише в сряда базираното в Брюксел издание Euobservеr, цитирано от Mediapool.

Kristalina-GeorgievaЕвропейските лидери ще се опитат тази вечер да стигнат до съгласие кой да замени Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС за външната политика, като италианката Федерика Могерини остава фаворит. Страни членки от Източна Европа обаче я смятат за прекалено приятелска към Русия и са заплашили да блокират кандидатурата й.

Според италианската агенция „Анса“ 10-11 страни са срещу италианката. Балтийските страни, Полша и България заплашиха да поискат гласуване на кандидатурата, вместо обичайното съгласуване. За да успеят обаче, трябва да привлекат поне Словакия, Словения, Унгария, Румъния и Чехия, които засега запазват неутралитет, отбелязва Euobservеr.

Изданието определя Кристалина Георгиева като „уважаван бивш служител на Световната банка, тясно свързана с десницата и геополитически неутрална“.

Франс прес от своя страна отбелязва, че това, което би попречило на „тази енергична и работеща с жар жена – бивш висш кадър на Световната банка, е, че тя идва от малка държава и е свързана с умеренодясната Европейска народна партия (ЕНП), а постът изглежда е обещан на левицата“.

В полза на Георгиева обаче са нейната опитност и фактът, че е от Източна Европа, което е важно за общия баланс при назначенията, допълва агенцията.

Министър-председателят Пламен Орешарски заминава на ключово важната среща на европейските лидери в сряда, без да е съобщено публично коя ще е кандидатурата за български еврокомисар, която ще внесе, нито за какъв пост България ще претендира. Според неофициална информация на Mediapool, Орешарски ще предложи кандидатурата на сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, само ако Юнкер поиска точно тя да поеме външната политика на ЕС. Ако това не стане, официалната кандидатура на България за нов еврокомисар щяла да е на външния министър Кристиан Вигенин.

Изборът за този пост ще повлияе на останалата част от мозайката и главно на другата важна позиция – на председател на Европейския съвет (президент на ЕС), който съгласува работата на министър-председателите и представлява ЕС. Ако десницата спечели дипломатическия пост, левицата логично би получила президентския, за който претендира. Проблемът й е, че още не се е спряла на определено име. Единственият очертал се кандидат е датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит. Ако тази вечер не успеят да вземат решение, държавните и правителствените ръководители от ЕС, ще се съберат отново през есента, преди края на мандата на Ван Ромпой през ноември, отбелязва Франс прес.

Euobservеr допуска обаче, че срещата в Брюксел може да завърши и без съгласие за поста на Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари и така в най-добрия случай това ще стане през октомври.

Италианският вестник „Република“ коментира, че в крайна сметка Могерини може и да бъде одобрена за позицията, но в замяна на подкрепата си за нея Източна Европа може да получи някои водещи постове в съюза. Например, този на председател на Европейския съвет, въпреки че за него фаворит е датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит, или пък друг значим пост в състава на ЕК.

Но ако все пак подкрепа за Могерини няма, италианският премиер Матео Ренци е готов да представи план Б или нов кандидат за поста на дипломат номер едно на ЕС и това е Масимо д’Алема, посочва вестникът.

Ренци е обявил това в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На
тримата лидери левоцентристът Ренци е припомнил, че има договорка европейското социалистическо семейство да излъчи върховния представител на ЕС за външната политика.

Той е допълнил, че в това социалистическо семейство Италия има правото да избира първа кой да оглави външнополитическата служба на съюза.

Според запознати източници Ренци има и друго притеснение освен проблема с Могерини. Той се безпокои, че в Брюксел има лоби за назначаването на Енрико Лета на престижен европейски пост. Лета е съпартиец на Ренци и беше премиер на Италия, преди Ренци да го отстрани чрез вътрешнопартиен преврат. Европейски лидери обаче дадоха добра оценка на Лета заради усилията му в областта на политиката на икономии и борбата с бюджетния
дефицит.

В белгийската преса пък, цитирана от БТА, Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като „много сериозен кандидат“. Допълва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Познава множество важни политици по света, опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в
петата на Европа, допълва Mediapool.

Отбелязва се, че Георгиева не е приносител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на
Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пишат белгийските медии.

Федерика Могерини е представена в тях като „протежето на италианския премиер Матео Ренци“.

 
 
Коментарите са изключени за Юнкер, Орешарски, Кристалина, Вигенин и българската кандидатура „Ако, ако..“