Юнкер: Европа още не е преодоляла кризата

| от |

Европа все още не е преодоляла кризата, но беше постигнат напредък, заяви в Атина председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер при първата си официална визита в страна членка на ЕС.

„Вярвам, че вече изминахме дълъг път и сме към края, но все още не сме преминали прага“, заяви Юнкер по време на символична визита в Гърция след неотдавнашното му избиране начело на Европейската комисия.

В отговор на въпрос на пресконференция за положението в Португалия председателят на новата Европейска комисия заяви, че тя „остава нестабилна и е необходима бдителност“. „Трябва да останем бдителни…в цяла Европа, можем да бъдем засегнати от неща, които не можем да предвидим“, предупреди Юнкер, имайки предвид изпадналата в затруднение португалска банка Еспирито Санто, която неотдавна разтърси европейските пазари.

За справяне с кризата според Юнкер „строгите бюджетни ограничения“ трябва да продължат. „Не казвам, че бюджетните ограничения са стигнали до края си, ограниченията остават актуални в Гърция, както и в други страни“, заяви той след среща с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Бившият председател на Еврогрупата, който инициира отпускането на два международни заема за Гърция, първата жертва на дълговата криза през 2010 г., припомни, че навремето се борил „като лъв“ за запазването на страната в еврозоната.

„Нуждаем се от бюджетната дисциплина и от финансовата надеждност, но също така трябва да работим за растежа“, заяви Юнкер. Преди визитата си в Гърция той припомни в петък в Брюксел, че негов „приоритет като председател на Комисията е растежът, заетостта и инвестициите“. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Юнкер: Европа още не е преодоляла кризата