Японско едномалцово уиски е най-доброто в света

| от |

Японското едномалцово уиски от 2013 година марка „Ямазаки“ е признато за най-доброто в света, съобщи в. „Гардиън“.

Експертът в областта на уискито Джим Мъри, основател на годишната класация „World Whisky Bible“ („Световна библия на уискито“), присъди на напитката-победител 97,5 точки от 100 възможни.

Марка от Япония за пръв път побеждава в конкурса от 12-годишното съществуване на класацията. А каноничните шотландски или ирландски сортове не са попаднали на челните места на списъка.

На второ и трето място тази година са се оказали два сорта уиски, произведени в САЩ, уточнява сп.“Тайм“.

Според Мъри репутацията на производителите, наложила се с течение на вековете, няма голямо значение, тъй като все повече държави произвеждат собствени уискита от висока класа. Марката „Ямазаки“ е основана от Масатака Такецуру. Той е следвал химия в Шотландия и е отворил собствено производство на алкохол в Япония през 1934 г. Сега брендът влиза в състава на групата на компания Suntory.

Получилото висока оценка уиски се произвежда в ограничени количества – 18 000 бутилки. Бутилка от него може да се купи в интернет или в специализирани магазини на цена около 160 долара за бутилка.

Whisky Bible Awards е годишен конкурс, чиито резултати се публикуват в „Световната библия на уискито“. Тази година експертите са дегустирали повече от 4500 образеца уиски.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Японско едномалцово уиски е най-доброто в света