Япония : смъртоносен тайфун се носи към Фукушима

| от |

Поне четиринайсет души са загинали, затворени са училища, стотици полети са отложени, а хиляди хора са посъветвани да се евакуират заради преминаването на тайфуна Випха през Япония, съобщи Ройтерс. Столицата Токио се е разминала без съществени поражения.

201310160015-00Трима души бяха открити мъртви на остров Изу Ошима, южно от Токио, след прииждането на реките, които разрушиха няколко къщи, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. Четвъртата жертва е жена, която била отнесена от придошла река в западната част на Токио.

fukushima-beachВипха е 26-ият тайфун за сезона в Азия.Той се придвижва по последни данни със скорост от 30-35 км/ч в посока север-североизток. Тайфунът е съпътстван с ветрове със скорост от 180-200 км/ч. Това е най-силният тайфун удрящ Япония от 2004 насам.

Операторите на повредената АЕЦ Фукушима, намираща се на север от Токио, са изпомпвали дъждовна вода от защитните контейнери в основата на 1000 резервоара, в които се съхранява радиоактивна вода.
Служители на много фирми в столицата бяха освободени от работа по-рано, а в 3550 училища бяха отменени занятията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Добрата новина е, че силата на тайфуна остлабва.

rbtop-animated-2

 
 
Коментарите са изключени за Япония : смъртоносен тайфун се носи към Фукушима