Япония пусна АЕЦ „Сендай”

| от chronicle.bg |

Електрическата компания „Кюшу“ пусна днес първия реактор на АЕЦ „Сендай“ в префектура Кагошима. Така след катастрофата с централата „Фукушима” 1 през 2011 година, Япония се върна в ядрената енергетика. След аварията в атомната електроцентрала Япония спря всичките си 48 реактора. През 2012 г. пусна два енергоблока на АЕЦ „Ои“ в префектура Фукуи, но година по-късно ги спря за планова проверка и повече не ги включи.

Kyushu Electric Restarts Sendai Nuclear Plant

Премиерът Шинздо Абе заяви, че правителството смята да пусне постепенно всички реактори, които са получили разрешение от енергийния регулатор като отговарящи на най-строгите критерии за безопасност.

japan sendei

Според последно допитване, поръчано от обществената телевизия Ен Ейч Кей, само 17% от японците подкрепят включването на ядрените реактори, докато 48% са против. Повторното отваряне на реактора беше посрещнато с протести и лакер край оградата на централата. Недоволните граждани обвиниха правителството, че е действало тихомълком като не е вдигало шум около плановете за пускането атомната централа.

Kyushu Electric Restarts Sendai Nuclear Plant

 
 
Коментарите са изключени за Япония пусна АЕЦ „Сендай”