Япония има проблем с големите количества ядрени отпадъци

| от |

Заводът за преработка на ядрени отпадъци в японското село Рокаше, срещу строителството на който в продължение на години се обявяват японски еколози, трябваше да заработи през 1996 година, но все още не работи, съобщава Foreign Policy. В последния ден на октомври строящата завода компания, концерна „Японско ядрено гориво” (JNFL), обяви, че закобът няма да заработи по-рано от март 2016 година. И това е 21-то поред отлагане на откриването на завода.

Проблемът не е в многобройните протестни акции, или по-точно не само в тях. Последното отлагане на пускането на завода в експлоатация е свързано с това, че след АЕЦ „Фукушима”, аварирала в резултат на цунами през март 2011 г., Япония кардинално преразгледа стандартите за ядрена безопасност, и сега даването на оценка отнема повече време от планираното по-рано.

В същото време концерна „Японско ядрено гориво” е принуден да работи с изключителна предпазливост. В Япония, по разбираеми причини, принципно има особено мнение за ядрената енергетика, а след инцидента във „Фукушима” страхът в обществото от радиацията отново се изостри. Затова, вероятно, компанията е решила да отложи пускането на завода.| Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени за Япония има проблем с големите количества ядрени отпадъци