Янукович каза „Аз съм президент на Украйна“ и се скри в Русия

| от |

Виктор Янукович заяви, че се смята за законен президент на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.
В изявлението, получено от агенцията, се казва: „Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Както по-рано се смятам за законен държавен глава на Украйна, избран на основата на свободното волеизявление на украинските граждани. Не мога да остана безучастен към трагичните събития в моята родина. Смятам, че подписаното от мен и лидерите на украинската опозиция в присъствието на уважавани западни партньори Споразумение за преодоляване на кризата в Украйна не е изпълнено. Екстремизмът остава по улиците на много градове. По мой адрес и по адрес на мои съратници се отправят заплахи за саморазправа.”

YANUKOVYCH_32997f

„Принуден съм да помоля властите в Русия да осигурят личната ми защита от действията на екстремисти”, продължава Янукович. Той каза още, че това, което се случва във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер. Янукович определи като незаконни решенията, които се взимат в отсъствието на много членове на парламентарната група на Партията на регионите и други фракции, които се опасяват за своята сигурност. Според него някои от тях са били подлагани на физическо насилие и са били принудени да напуснат територията на Украйна.

„В момента става очевидно, че народът в югоизточната част на Украйна и в Крим не възприема безвластието и беззаконието в страната, когато ръководителите на министерствата се избират от тълпата на площада. Като действащ президент не позволих на въоръжените сили на Украйна да се намесват в случващите се вътрешнополитически събития. Нареждам това и днес. В случай, че някой даде такава заповед на въоръжените сили и силовите структури, тези заповеди ще са незаконни и престъпни”, се казва още в изявлението.

Молбата на Виктор Янукович за обезпечаване на личната му сигурност от Русия е била удовлетворена. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източници.
„Във връзка с това, че Янукович се обърна към властите на Русия с молбата да обезпечат неговата лична сигурност, съобщаваме, че молбата е удовлетворена на територията на Русия”, каза източникът.

 
 
Коментарите са изключени за Янукович каза „Аз съм президент на Украйна“ и се скри в Русия