WWF призова кандидат-евродепутатите да се ангажират с борбата с климатичните промени

| от |

В началото на седмицата в Брюксел, WWF представи свой онлайн инструмент, който е насочен към кандидатите за Европейски парламент преди изборите, които ще се проведат през май тази година. WWF настоя бъдещите членове на ЕП да се ангажират с конкретни действия по девет приоритета:

• спиране на загубата на дива природа, защита на околната среда;
• устойчиво потребление;
• справяне с промените в климата;
• пренасочване към ресурсно-ефективна икономика;
• осигуряване на чиста вода;
• спиране на нелегалния дърводобив;
• устойчиво земеделие;
• възстановяване на рибните запаси в моретата и океаните.

WWF призовава и избирателите за повече активност.

climate-change-earth„ЕС има силата да ни отведе в една нова ера – такава, в която не пилеем и не разхищаваме природни ресурси, такава, в която мислим отговорно за бъдещето. Това е единственият път напред, който може да защити нашите природни ресурси и екосистеми, като същевременно се гарантира икономическата стабилност, възход и създаване на нови, зелени работни места. И именно членовете на бъдещия Европейски парламент, избрани от нас, ще имат правомощията да гласуват по ключови въпроси. Те ще могат да превърнат тази идея в реалност“, заяви Тони Лонг, директор на WWF за европейските политики в Брюксел.

Скорошно проучване установи, че за над 90% от европейските граждани опазването на околната среда е изключително важно и те приемат проблемите на природозащитата като свои. Кампанията на WWF ще представи на избирателите спектъра от екологични приоритети на кандидат-евродепутатите от различните политически семейства. Така избирателите ще имат възможност за избор и представителство, които да отговарят пълноценно на техните цели и приоритети в Европарламента през следващите пет години.

Новите 751 членове на Европейския парламент ще получат правомощия да взимат изключително важни политически решения в областта на климата и енергетиката, устойчивото развитие, опазването на природата и в редица други области, които могат да защитят нашата околна среда и здраве. От тях зависи да създадат предпоставки за нови зелени работни места и за много по-силна, независима и устойчива икономика. Следователно колкото повече парламентаристи, които мислят и се грижат за околната среда бъдат избрани, толкова по-голям шанс ще имаме те да защитят тези решения и да ги приложат, коментира Георги Стефанов, експерт по политики и климатични промени към WWF България.

„В България предстои да говорим по темата с партиите и кандидатите. Ще търсим тяхната ангажираност по няколко от темите на кампанията. Сред основните ще бъдат „климат и енергетиката“, „преход към ресурсно-ефективна икономика“ и „устойчивото развитие и опазване на природата“, които са изключително проблематични и важни за страната“, продължава Стефанов.

„Ние ще подкрепим и ще се включим като активен представител на гражданското общество у нас. Ще търсим партньори и съмишленици, които да популяризират и налагат зелените теми и необходимите решения в тази посока в седмиците, в които ще се проведе предизборната кампания. Природата в нашата страна е сред най-запазените в ЕС, но също сме и с най-много наказателни процедури в областта на околната среда от Европейската комисия, главно заради системно неспазване на законодателството. Темата за справяне с климатичните изменения и специално прехода към нисковъглеродна енергетиката, е изключително актуална и към момента“ допълни Георги Стефанов.

Климатичните промени се превръщат в един от най-рисковите проблеми за планетата и апелът на водещите учени от цял свят е да се предприемат възможно най-бързи политически действия за справянето с негативните ефекти. Това стана ясно и от ясният сигнал получен от Междуправителствената група на ООН по изменение на климата“ в началото на април. За България ангажиментът е особено важен предвид определянето и финализирането на задължителните цели за пакета „Климат и Енергетика“ за 2030 г., които в момента се решават и ще наследят познатия вече пакет 20/20/20.

WWF припомня, че въпреки глобалната финансова криза, процентният дял на възобновяемите енергийни източници, катопроизводители на енергия, продължава трайно да се увеличава навсякъде по света. Наблюдава се и спад в сумата на глобалните инвестиции, което идва от непрекъснатото поевтиняване на ВЕИ като технология.

От тази седмица до 25 май, кандидатите за евродепутати ще могат да се регистрират на специалния сайт на WWF www.ep2014.wwf.eu, докато в същото време избирателите ще могат да изпращат съобщения до избраните от тях кандидати и политически партии, за да разберат до каква степен те се ангажират с опазването на околната среда.

 
 
Коментарите са изключени за WWF призова кандидат-евродепутатите да се ангажират с борбата с климатичните промени