Windows приложения ще работят в облака на Google

| от |

Клиентите няма да плащат допълнителни лицензи на Microsoft

Сървърни Windows приложения вече могат да работят на облачната платформа Google Cloud Platform, съобщи в блога си интернет гигантът. Услугата ще се доставя в рамките на програмата License Mobility от Microsoft.

Нововъведението ще позволи на потребителите да пренесат своите локални решения на база SQL Server, SharePoint и Exchange в облака на Google, без да плащат допълнителни лицензни такси на Microsoft.

В допълнение, операционната система Windows Server 2008 R2 Datacented Edition става достъпна за всички клиенти на Google Cloud Platform в бета версия на базата на Google Compute Engine.

Към момента обаче Google не е склонен да включи към своите услуги конкурентната платформа Azure на Microsoft. Според интернет компанията, именно нейната облачна платформа е най-доброто място за пускане на Windows процеси, тъй като поддържа Local SSD и редица други методи за свързване на дейта центровете на клиентите с облака.

В момента Google работи по пускане в облака на Windows Server 2012 и 2012 R2, но засега няма информация кога тази функционалност ще стане достъпна за клиентите.

Windows потребители ще могат също да ползват безплатно популярното приложение Chrome RDP за Google Cloud Compute. С помощта на браузъра Chrome на база Google Compute Engine те ще инициират отдалечени настолни сесии в Windows без допълнителен софтуер.
Новата функция е максимално опростена – достатъчно е потребителят да натисне бутона RDP в конзолата Google Developer Console, която съхранява и управлява паролите за всяка Windows сесия./technews.bg

 
 
Коментарите са изключени за Windows приложения ще работят в облака на Google