Wall street journal: „Бевърли хилс” в Каварна

| от |

По време на среща на европейските лидери, посветена на проблемите на ромите, стана ясно, че страните от ЕС са отбелязали скромен напредък по отношение на образованието при малките деца, но въпреки това остават редица проблеми, като например здравеопазването, трудовата заетост и подслоняването на ромите, както и широко ширещата се дискриминация, пише Wall street journal.
Въпреки това съществуват и добри примери за справяне с ромския проблем. Една от най-добре познатите истории е тази на българския град Каварна, чийто кмет е 46-годишният общителен Цонко Цонев, предаде агенция Фокус.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

След избирането си преди 11 години Цонев е влял пари в ромския квартал в Каварна, ремонтирайки улиците и пешеходните пътеки и дори създавайки места с безплатен безжичен интернет. Той е предложил на ромите земя и строителни материали, но им е поставил условието да пазят домовете си чисти и да ги поддържат в прилично състояние.

Освен това Цонев се е постарал да създаде работни места – през май отваря врати завод за обработка на морска храна, който ще даде работа на 152 души. Сега ромският квартал в Каварна е наричан „Бевърли хилс” заради хубавите сгради, а безработицата сред ромите в града е под 10% при средно ниво 33% за ЕС.

За да постигне всичко това обаче, Цонев е трябвало да вложи цялата си политическа обиграност и чар – той е бил принуден да ухажва усърдно останалите шест етнически групи в града. Цонев предупреждава, че усилията за подобряване на живота на ромите често биват възпрепятствани от антиромските настроения.

„Когато се организират избори, популистките партии веднага изграждат кампаниите си на гърба на ромите и злоупотребяват с тях”, казва Цонев. „Изключението тук просто потвърждава правилото”, допълва той.

 
 
Коментарите са изключени за Wall street journal: „Бевърли хилс” в Каварна