Взривът в Горни Лом взе 15 жертви

| от |

15 души – 13 мъже и 2 жени са загинали при взрива в завода в Горни Лом, съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Николов уточни, че ще продължат да наблюдават периметъра. Взривът е бил изключително силен, образували са се кратери на мястото на взрива. Отломки с тежести са хвърчали на стотици метри, обясни директорът на пожарната.

Той каза, че властите са съобщили на близките на загиналите. Не се отказваме, въпреки минималните надежди, ще продължим да наблюдаваме, каза още Николай Николов. Той спомена за човешка грешка. „Каква точно човешка грешка е станала, не мога да кажа“, добави Николов.

Главният комисар уточни, че информациите за 7 ТИР-а, натоварени с мини, са спекулация. Видях три коли в непосредствена близост до експлодиралия цех, от които са останали само желязо. Частичка не можах да видя от човек или от животинка, която е била на близо, каза комисар Николов.

Въпреки че е укоримо поведението на моите колеги, които са били в 17.55 часа там с надежда да намерят оцелели, ще ги предложа за награда, каза още Николов. Той заяви, че в 16.58-59 часа е станал взривът. Не е вярна информацията, че е имало взрив около 15 часа. Опасност от замърсяване в района няма, посочи още Николов.

По думите му най-тежко е било решението снощи, „защото пристигна информация, ако се взриви склад еди кой си, може да има щети за селото, взехме решението да не правим евакуация, бяхме подготвени и за това решение“.

Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи. Предварително го казвам, но този завод не трябва да работи, каза служебният министър на социалната политика Йордан Христосков.

За съжаление, искрицата надежда вече почти я няма. Утре след първия оглед прокуратурата и следствието поеха ангажимент да уведомят близките. Службите на МТСП поемат близките на загиналите, за да се погрижим за тях, да се реализират всичките им социални права. Семейство – съпруг и съпруга са починали, имат 5-годишно дете, каза още Христосков и даде заявка, че социалните служби ще се погрижат за детето.

Утре – 3 октомври е обявен за Ден на национален траур. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Взривът в Горни Лом взе 15 жертви