Вяла подкрепа за министър Захариева

| от chronicle.bg |

Народното събрание избра със само 126 гласа Екатерина Захариева за правосъден министър. След напрегнати дебати, в които бяха оспорени и професионалните качества и юридическата й подготовка, Захариева получи подкрепа от ГЕРБ и АБВ, част от реформаторите, ПФ и БДЦ, както и независими.

66 депутати бяха „против“ наследницата на Христо Иванов, а 17 гласуваха „въздържал се“.

Премиерът Бойко Борисов отсъства от залата, а ГЕРБ се превърна в основен защитник на Захариева. Проектът за решение, подплатен с автобиография, бе представен от вицепремиера Меглена Кунева, като в пленарната зала дойдоха почти всички министри, включително Христо Иванов в оставка.

БСП и ДПС не подкрепиха новия правосъден министър. Оттам дойдоха и основните критики, а Георги Кадиев беше отстранен, след като поиска оставката на Десислава Танева заради скандалните джипове за горски стопанства и попита дали Захариева е способна да се пребори с тази очевидна корупция.

Преди това Кадиев представи своя анкета сред юристи и хора, работили със Захариева, според които тя е авторитарна и некомпетентна, като нито не един не подкрепя избора й за правосъден министър.

Атанас Атанасов от ДСБ гласува „против“ с аргумента, че правителството е отдало правосъдието на концесия на Боянските сараи, също и както предишните управляващи. Радан Кънев изтъкна, че новият министър е специализирана в попълването на дупки.

Екатерина Захариева обеща спешно внасяне в Народното събрание на законопроектите, изготвени от предишния екип на Христо Иванов, особено Закона за съдебната власт и въвеждане на явно гласуване във ВСС. Тя се ангажира със спешни обсъждания, за да се прецени какво да бъде предложено в Народното събрание.

„Независимата съдебна власт е национален приоритет и няма общо с политическите пристрастия“, каза Захариева и обеща да търси подкрепа от всички парламентарни сили, независимо дали я подкрепят или не.

„Смятам, че не трябва да се хаби време. Никога не съм влизала в задкулисни договорки. Няма да изразявам лична оценка към когото и да било. Дебатът трябва да се върне на експертно ниво“, коментира Захариева.

Речта й на моменти беше съпътствана с недоволство в пленарната зала. На критиките Захариева отвърна, че депутатите „могат само да си мечтаят за постовете, които са ѝ предлагали и тя е отказвала“.

Екатерина Захариева е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов, а след това вицепремиер в двата служебни кабинета – на Марин Райков и Георги Близнашки. Преди да оглави Министерството на правосъдието, тя беше част от кабинета на президента Росен Плевнелиев.

 
 
Коментарите са изключени за Вяла подкрепа за министър Захариева