Вулкан се събуди след 20-годишен сън в Кабо Верде

| от |

Вулканът Фого, който е почти 3 хил. метра над морето и е най-високата точка на архипелага Кабо Верде, изригна в събота вечерта, почти 20 години след последната си активност, съобщи в неделя представителка на правителството по националното радио.

„Изригването е много бързо,“ каза министър Мариза Мораис, която призова за спокойствие на населението на остров Фого, разположен в югозападната част на архипелага.

Изригването на вулкана е „много по-силно от тези през 1995 г.“, последното от които покри острова с облак от пепел и предизвика евакуацията на 5000 души, каза вулканологът Бруно Фария по националното радио, чуто от кореспондентът на АФП в Гвинея Бисау. То е подобно на това от 1951 г. „най-голямото изригване, регистрирано някога на архипелага“, добавил той.

Задействан е авариен план за гражданска защита. Летището на Фого е затворено. Властите са евакуирали засега само селища в подножието на вулкана. Според частния американски сайт за наблюдение на вулкани Volcano Discovery, цитиран от АФП, ново изригване е започнало в неделя в 10:00 часа.

Кабо Верде обхваща 10 острова, осем от които са обитаеми. Те са с вулканичен произход. Архипелагът е на около 500 км западно от африканския бряг. Той се дели на две групи острови с предимно планински релеф с многобройни вулканични конуси, кратери и калдери. Бреговете са стръмни и скалисти. Република Кабо Верде, известна и като острови Зелени нос, е островна държава в Атлантическия океан с площ над 4 хил. кв. км и население над 405 000 души. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Вулкан се събуди след 20-годишен сън в Кабо Верде