Вучич обясни защо Сърбия няма да санкционира Русия

| от |

Премиерът на Сърбия Александър Вучич отрече Европейският съюз и САЩ ултимативно да са искали от Белград към 1 септември да вземе решение да се присъедини към санкциите, въведени спрямо Русия във връзка с кризата в Украйна.

Според главата на правителството в неделя в ефира на телевизия и радио Б92 „не е имало ултиматум.

Нямаше такива думи. На Запад очакват (от Сърбия) по-голямо сближаване с позицията на ЕС. Но въпреки това аз се надявам и почти съм уверен, че всички в Европа разбират Сърбия, и нейния път към ЕС няма да се окаже под заплаха заради нейното отношение към Русия“, добавя Вучич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вучич обясни, че Белград уважава международното право, държи се отговорно и като правило се съгласява с възгледите на Европейския съюз“, но по исторически и икономически причини няма да въвежда санкции към Русия.

„Провеждаме политика, която е в интересите на Сърбия“, подчерта премиерът. „Уважаваме международното право, но за Сърбия е важно да не зависи за газа от Украйна“, продължи той. „Бих искал да ми отговорят, какво би трябвало да прави Сърбия, ако цената на газа скочи на 500 динара (4,5 евро) или ако ни забранят да доставяме селскостопанска продукция“, зададе своя риторичен въпрос Вучич.

БГНЕС припомня, че външната министърка на Италия Федерика Могерини, която бе на посещение в Белград в края на юли заяви, че очаква Сърбия да увеличи нивото на съгласуване на външната си политика с това на ЕС.

Тогава сръбският министър на външните работи Ивица Дачич каза, че страната му вече работи по този въпрос. „Целта е пълно съответствие на сръбската външна политика с тази на Европа. Това означава, че ще работим, за да изпълним задълженията си, преди да завършим всички глави за преговори и особено Глава 31 (Външна политика, сигурност и отбрана)“, каза Дачич по време на съвместна пресконференция.

Той отрече информацията на сръбските медии, че на страната ще бъде поставен ултиматум да се присъедини към ЕС и да наложи санкции срещу Русия до 1 септември.

Дачич отбеляза, че през последните 3 месеца е отбелязан значителен напредък в преговорите и сега 70% от сръбската външна политика е синхронизирана с тази на ЕС. „От всички 14 декларации на ЕС сме приели 10 и сме отхвърлили 4, включително санкциите срещу Русия“, каза сръбският външен министър. „Сърбия има много особени и близки отношения с ЕС, с Украйна и с Русия. Ще бъде в интерес на всички, ако ситуацията се успокои“, допълни той. /БГНЕС /На снимката: Вучич на среща с руския президент Владимир Путин.

 
 
Коментарите са изключени за Вучич обясни защо Сърбия няма да санкционира Русия