Втори дебат между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън днес в напрегната обстановка

| от chronicle.bg по БТА |

От 20 ч. източноамериканско време, 3 ч. след полунощ българско, ще се състои вторият дебат между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън.

Двамата ще влязат в пряк сблъсък в продължение на 90 минути, в университета Вашингтон в Сейнт Луиз в щата Мисури. Половината от въпросите ще бъдат задавани от модератори от ABC и CNN, а другата половина – от избиратели, които не са решили за кого да гласуват и са подбрани от института Галъп.

Първият пряк дебат между Клинтън и Тръмп се състоя на 26 септември и събра рекордните 84 милиона зрители.

Вторият от общо три преки сблъсъка между двамата ще се проведе в изключително напрегната обстановска след изтеклите скандални записи на Доналд Тръмп.

Изказванията на Доналд Тръмп за жените му навлякоха критики от всички страни, както от демократите, така и от републиканците, и дори съпругата му – Мелания, ги определи като неприемливи.

В петък Вашингтон поуст разпространи видеозапис, на който Тръмп, в разговор с телевизионния водещ Бил Буш, прави редица вулгарни и сексистки изказвания. В специално изявление милиардерът поднесе извиненията си за коментарите си, но каза, че разпространението на записа е опит да се отвлече вниманието на хората от проблемите на САЩ.

Мелания Тръмп определи изказванията на половинката си по адрес на жените като обидни и неприемливи, но призова хората да простят на съпруга ѝ, тъй като те не го представяли в действителна светлина. „Надявам се, че хората ще приемат извиненията му, както аз го направих“, заяви Мелания.

Американският вицепрезидент Джо Байдън обаче обвини Тръмп в сексуално насилие. „Тези думи са унизителни. Такова поведение е злоупотреба с власт. Това е непристойно. Това е сексуално насилие“, написа той в Twitter.

Майк Пенс, кандидатът за вицепрезидент на милиардера, заяви, че е скандалиризан от мачистките и вулгарни изказвания на републиканския кандидат-президент. „Като съпруг и баща бях възмутен от думите и действията, описани от Доналд Тръмп във видеото отпреди 11 години – каза Пенс. – Не мога нито да извиня, нито да защитя тези изказвания“. Пенс все пак приветства това, че милиардерът е поискал извинение.

Републиканският сенатор Джон Маккейн обяви, че оттегля подкрепата си за Тръмп. „Поведението му тази седмица, с разкритията на неговите обидни думи по адрес на жените и с неговите хвалби за сексуални посегателства, правят невъзможна подкрепата ми за неговата кандидатура“, каза Маккейн.

Бившият американски държавен секретар Кондолиса Райс и Арнолд Шварценегер поискаха оттеглянето на Тръмп от кандидат-президентската надпревара.

Бившият губернатор на Калифорния заяви, че оттегля подкрепата си за Тръмп и призовава и партията да го направи с думите: „Искам да припомня на моите колеги от Републиканската партия, че не само е приемливо да изберат страната пред партията, но това е и тяхно задължение“.

 
 
Коментарите са изключени за Втори дебат между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън днес в напрегната обстановка