Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие

| от |

Според данни на УНИЦЕФ, всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, заяви по БНР Мария Златарева, директор Програма на УНИЦЕФ за България.

Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен, че са жертви на насилие и то милиони момичета по света, те най-често стават жертва на отпадането от училище, най-често страдат от принудителни ранни бракове, каза още Златарева. Данните бяха представени вчера от УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето момиче. През 2012-а година ООН определи този ден. Данните показват, освен мащаба на проблема с насилието, и нещо много тревожно и то е нагласите към насилието. Не само 70 млн. момичета на възраст от 15 до 19 години стават жертви на насилие, но по-голямата част от тях смятат, че насилието е нещо нормално и мъжът има право да бие жена си, ако тя не изпълнява задълженията си. Ранните бракове са другият проблем, тъй като момичетата, които са принудени да сключат брак на ранна възраст, най-често стават жертви на това насилие.

По отношение на проблема с ранните бракове и насилието над жени в България, Златарева заяви, че ранните бракове съществуват и в България. Най-добрата превенция на ранните бракове е осигуряването на достъп на момичетата до образование. Малала Юсуфзай е най-яркият пример за това колко е важно образованието за момичетата. Най-важното послание на Нобеловата награда за мир тази година е самият факт, че за първи път в историята на наградите тази награда се присъжда на едно момиче, на едно дете, тъй като Малала Юсуфзай е само на 17 години, е едно важно признание за ролята на децата в отстояването на собствените им права, каза още тя.

На въпрос дали у нас се прилага адекватно Международната конвенция за правата на детето и ефективна ли е съдебната система по отношение на този тип сигнали, тя отговори, че очевидно са необходими още много усилия за ефективното прилагане на Конвенцията за правата на детето и за постигането на една бърза и адекватна реакция от страна на институциите, които в действията си трябва да се ръководят от принципа за най-добрия интерес на детето. За съжаление в България все още няма специални процедури и услуги за децата, които са жертви или свидетели на насилие. В тази посока има много какво да се прави, посочи Златарева. /БГНЕС