Все още сме тук. „Останалите“(The Leftovers)

| от |

На 14 октомври 2% от населението на Земята просто изчезва без да остави никаква следа. 140 милиона души от всякаква възраст, пол и занятие се изпаряват и никой не знае къде са. Три години след „Внезапното заминаване“ всеки се справя с живота и скръбта по свой начин.

HBO_The Leftovers_underwater tease

Събитието прилича на библейската история за Страшния съд. Последният ден за човечеството се оказва обаче доста по-различен от очакванията на хората. Тези, които остават, са принудени да се борят с живота.

Историята е по книга на Том Перота от 2011-та, създател е един от съ-сценаристите на “Изгубени”/ Lost – Деймън Лиделоф. Режисьор на „Останалите“ е Питър Бърг.

Книгата на Перота е инспирирана от атентата на 11 септември, след който всички са убедени, че животът вече никога няма да е същият. „Исках да разкажа история, която стъпва върху голяма колективна човешка травма и която показва начините, по които обществото се опитва да се справи с нея“, казва Перота.

Как жителите на измисления Мейпълтън се справят с шока от изненадващото събитие? Част от тях стават членове на нещо като секта, движение на „Останалите виновни“, което им осигурява вид бягство от действителността.

В една от главните роли е Джъстин Теру („Мълхолънд драйв“, „Американски психар“), който е полицейски шеф, баща на две деца, опитващ се по всякакъв начин да запази мира в драматично промененото му обкръжение.

Кристофър Екълстън („Тор“, „Другите“, „Елизабет“) е свещеник, решил да просветли жителите на града за изчезналите, дори и с цената на брутални разкрития.

Епизодично се появява Лив Тайлър („Властелинът на пръстените“) като жена, която е в голям стрес, на път да се омъжи, но има странно спречкване с „Останалите виновни“.

„Филмът е малко като теста с мастилените петна на Роршах по отношение на това, което виждаме в него, казва Линделоф – със сигурност една част от зрителите ще кажат, че не го харесват и че е твърде депресиращ, а други – че е завладяващ“.

„Останалите“ (The Leftovers) започва на 30 юни и ще се излъчва всеки понеделник от 21:05 по НВО. Филмът ще може да се гледа и на HBOGO.bg