Волен имунитет носи

| от |

618x346Депутатите от цялата Парламентарна група на „Атака“ се отказаха от депутатските си имунитети. Най-напред лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че всичко в България вече върви добре, но само заради неговия имунитет, заради скандала на летище Варна, нещата не вървели.

Сидеров каза още, че за да предотврати катастрофа, ще си даде имунитета. „Заради моя имунитет, който се иска от всички, който не съм го дал и не е взет от НС, нещата в България не вървят. Има пречка, чувам, че ЕС е пред разпадане, имало опасност да ни изключат от ЕС, защото аз си поддържам имунитета. За да предотвратя катастрофи, катаклизми ще си дам имунитета. По този начин ще бъдат предотвратени всички конфликти и в България всичко ще бъде цветущо”, каза Сидеров.

Цялата група на „Атака” се отказа от имунитетите си, въпреки че главният прокурор поиска снемане на имунитета само на Сидеров. Това предизвика безредици в пленарна зала. Председателят на парламента Михаил Миков искаше да даде почивка, но Волен Сидеров настоя да се изкаже и почивка не бе дадена.

Дами и господа от прокуратурата, моля ви със същата отзивчивост, рефлекс и бързина да се отнесете към сигнала срещу Бойко Борисов и неговият имунитет също да бъде поискан, каза лидерът на ПГ на „Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

„Искам да се обърна към най-честната обективната безпристрастната и справедлива правораздавателна система – българската. Сега правораздавателната система ще работи пълноценно. Господа прокурорите също така светкавично както реагираха на инцидента на летище Варна, да реагират на злоупотребите, за които сме подали сигнал. Например от няколко месеца сме подали сигнал за злоупотреби на г-н Бойко Методиев Борисов”, заяви Сидеров.

„Искам да помоля всички честни народни представители от ГЕРБ да заявят, че се отказват от своя имунитет”, добави той.

„По този начин смятам, че всичко ще се успокои, нещата ще вървят добре. Групата на „Атака” няма да пречи на правораздавателната система по никакъв начин, даже ще помага със своите чистосърдечни показания. Не знам кой накара младият полицай да излъже така. Тези, които си мислят, че ще превърнат България в някаква джамахирия или колониална територия, няма да се случи това, тъй като докато има български патриоти, това няма да се случи, а те се увеличават”, заяви Волен Сидеров. По думите му от омразата и плюнката се раждат още български патриоти.

„България ще пребъде. Прокуратурата да бъде все така светкавична и да ликвидира престъпността в следващите дни. Аз вярвам в нея”, каза още Сидеров.

В противоречие на всички норми, допуснахте един спектакъл, без каквато и да е юридическа или политическа основа, като приехте някакви молби, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на председателя на парламента Михаил Миков по повод действия на групата на „Атака”.

„Не мога да се ориентирам в молитвен храм ли се намираме, след толкова молитви произнесени от вас”, каза Цачева по повод безредиците в зала при даването на имунитетите от „Атака”. „Призовавам ви да се придържате стриктно към нормите на правилника”, каза Цачева.

„Когато има изявление, аз ги приемам, а тяхната правна стойност е въпрос на преценка”, отговори Михаил Миков. „В правилника е доста ясно как се връчват заявленията за сваляне на имунитет на председателя. Можем да спорим дълго”, каза още Миков.

Има ли морална стойност? Направихме ли го пред всички български граждани? Смятате ли, че утре с лека ръка можем да кажем: „а, не, това беше една шега, отново се позоваваме на нашия имунитет”. Смятам, че постъпката беше достатъчно сериозна. Това не е цирк, а акт в залата на Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Атака” Явор Нотев.

„Четейки Конституцията, намирам текст, който директно защитава народните представители, когато те правят изявления, когато действат по повод възложените им функции в това им качество. Този текст е действащ без оглед на имунитета. За какво е тогава имунитетът? За да се подготвя народният представител за тежък спор с правораздавателната система, когато някой твърди, че той е извършил друго деяние – извън тези негови преки задължения. Въпросът за имунитета трябва да бъде обсъден, за да се види кому е нужен или той се явява само един дразнител в повече, без да създава необходимите гаранции, за да вършим работата си”, заяви Нотев.

Депутатът от ПГ на „Атака” Магдалена Ташева добави: „Дали има театрален елемент – аз не знам”.

 
 
Коментарите са изключени за Волен имунитет носи