Войната започна

| от |

САЩ и съюзниците им нанесоха първи удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Войната срещу терора започна. Но битката срещу опиянението от първобитната интерпретация на исляма тепърва предстои, твърди Александър Кудашев в коментар за Дойче веле.

Повратен момент за Близкия изток. След дълго колебание САЩ се решиха да атакуват „Ислямска държава“ и в Сирия, в Рака, където е главната квартира на ислямистите. При това американците не провеждат солова акция. Те атакуват заедно със съюзниците си от Арабския свят. Сред тях е и Саудитска Арабия, която е подозирана, че е подкрепяла и финансирала ислямистите.

Вече е пределно ясно, че САЩ не са сами във войната срещу фундаменталистите. И макар все още да не са получили мандат от ООН, американците се стремят да създадат още по-голям алианс. Традиционните съюзници на Вашингтон – Великобритания и Франция, също са готови за удари срещу ислямистите.

Победа по точки за Асад?

Това е повратен момент за Близкия изток. Тъй като макар никой да не е искал позволението на Асад за нанасяне на въздушни удари в опустошената от гражданската война Сирия, именно сирийският президент може да се окаже най-големият печеливш от войната срещу „Ислямска държава“. Досега Асад беше лошият в Близкия изток – автократ и властелин, отговорен за смъртта на 200 000 души и за прокуждането на милиони сирийци. Но в борбата срещу ислямистите той изведнъж се превръща в стратегически партньор. Изборът между Асад и „Ислямска държава“ е доста неприятен в политическо отношение, но в същото време е ясно, че ако бъде поставен пред този избор, западният алианс ще предпочете Асад.

Началото на въздушната война срещу „Ислямска държава“ е повратен момент и за американския президент Обама. Носителят на Нобелова награда за мир искаше да сложи край на войните, водени от американците. Той изтегли американските части от Ирак, а изтеглянето от Афганистан ще приключи до края на следващата година. Под управлението на Обама Съединените щати бяха до този момент световна сила в отстъпление. Заговори се дори за ренесанс на изолационизма. Сега вече това не важи – САЩ отново са активни във военно отношение. Засега само от въздуха, без сухопътни войски. Докога обаче, след като историческият опит показва, че война се печели не от въздуха, а по суша? С цената на големи загуби, разбира се.

Европа и нейните джихадисти

Моментът е повратен и по отношение на налагащото се убеждение, че „Ислямска държава“ трябва не просто да бъде победена, а напълно унищожена. Светът вече не е склонен да се примири с бруталността на ислямистите, с техните зверства, с техните опити да съсипят в културен план Близкия изток и да унищожат хилядолетното му многообразие. Войната срещу тези средновековни джихадисти е война срещу тероризма. И срещу ислямизма. Само че битката срещу опиянението от първобитната интерпретация на исляма тепърва предстои. Не само в Близкия изток, но и в Европа, където хиляди млади хора са готови да отидат на смърт в името на Аллах.

 
 
Коментарите са изключени за Войната започна