Военният министър не прие оставката на Йордан Бакалов

| от chronicle.bg |

Военният министър Николай Ненчев отказа да приеме оставката на ръководителя на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов. Двамата са провели среща в Министерство на отбраната, на която Бакалов е поискал; да напусне поста си, считано от днес.

Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на служба „Военна информация“, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване.

Ненчев обаче не прие подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. Министър Ненчев още веднъж увери Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби.

Преди ден стана ясно, че Бакалов е пожелал да подаде оставка заради приетия в края на миналата седмица закон на Таско Ерменков (БСП), според който шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Освен това има и друга пречка в закона, според която той трябва да има над 10 години стаж в системата на националната сигурност. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също се обяви за налагане на вето върху закона, който да бъде прегласуван след местния вот. Премиерът не обясни защо депутатите от ГЕРБ са гласували заедно с БСП.

 
 
Коментарите са изключени за Военният министър не прие оставката на Йордан Бакалов