Влошаване на глобалния бизнес оптимизъм през октомври

| от |

Бизнесът в САЩ и в целия свят беше по-несигурен относно своето бъдеще през октомври, показва последно глобално проучване, което предполага съкращаване на плановете на компаниите за техните разходи и работна заетост.

Оптимизмът сред 6100 фирми, анкетирани от агенция Markit се влоши рязко през десетия месец на годината, според данни от проучването Global Business Survey Outlook на компанията, което се провежда три пъти годишно.

Броят на компаниите, които очакват активността им да бъде по-висока в едногодишен план надвишава броя на фирмите, прогнозиращи спад с около 28%, но това е под „нетния баланс“ от 39% през лятото, се казва в доклада на Markit.

Проучването също така показва, че разкриването на нови работни места и инвестиционните бизнес планове в световен план са били по-слаби през октомври. Слабото потребителско търсене означава, че компаниите имат малко основания да разширят заетостта или тяхното оборудване.

Агенция Markit посочи дълъг списък от причини за намаляване на доверието на бизнеса в глобален план.

Основните заплахи включват опасения от влошаване на глобалния икономически климат и по-специално тревоги, свързани с низходящото движение в еврозоната, перспективата за по-високи лихвени проценти в страни като Великобритания и САЩ през следващата година, геополитическите рискове около кризите в Украйна и Близкия Изток плюс нарастващата политическа несигурност в редица държавни, се казва в доклада.

Сред най-големите икономики, участвали в проучването, британските компании са останали най-оптимистично настроени за следващата година, въпреки че дори оптимизмът във Великобритания се е понижил спрямо предишното аналогично проучване.

Резултатите от САЩ показват, че американският бизнес оптимизъм е достигнал най-ниско ниво от началото на това проучване на Markit през 2009-а година. Поради това е възможно икономическият растеж на САЩ да е достигнал своя връх през летните месеци с тенденция към забавяне през следващите месеци, заяви Крис Уилямсън, главен икономист на агенция Markit.

От проучването се вижда, че и развиващите се пазари също показват признаци на по-голям песимизъм. Русия е най-големия повод за загриженост с оглед на наложените от Запада санкции спрямо Москва, спираловидната обезценка на местната валута и несигурността, която доведе до рязко понижение на бизнес очакванията към ново дъно, посочи г-н Уилямсън.

Бизнесът в Китай обаче е по-оптимистично настроени, допълни той. Лекото съживяване на бъдещите прогнози на бизнеса в Китай дава известна надежда, че фирмите в страната най-малко не очакват „твърдо приземяване“ на китайската икономика“, показва последното проучване на Markit, което беше проведено през периода между 13-ти и 19-и октомври. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Влошаване на глобалния бизнес оптимизъм през октомври