Визия 2020: Конфликтът в Източна Украйна е сериозна заплаха за сигурността в Европа

| от |

Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война.

Това пише в редактираната версия на документа „Визия:България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“, който беше публикуван в късния следобед в редактиран вариант за обществено обсъждане на интернет страниците на правителството и на Министерството на отбраната след като вчера бе одобрен от Съвета за сигурност към Министерски съвет.

В документа е записано, че анексирането на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна „доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион, това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България“. От документа е отпаднал текстът, според който България е в информационна война с Русия.

България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие са негативни в средносрочен, а в редица случаи и в дългосрочен аспект. Източник на значителни рискове за националната сигурност на Република България остава нестабилността на региони, намиращи се в близост до границите на страната ни, пишат авторите на документа.

Динамично протичащите в Близкия Изток и Северна Африка сериозно засягат сигурността и интересите на България. Конфликтите в Сирия, Ирак, в Палестинските територии и Либия, политическата и по линия на сигурността нестабилност в Египет и Ливан са източник на потенциални и реални рискове и заплахи за България и другите страни-членки на НАТО и ЕС. Амбициите на Иран да развива ядрена и ракетна програма също продължат да бъдат рисков фактор за стабилността в регионален и глобален мащаб. Част от рисковете за България са свързани с обстановката в Афганистан, става ясно още от текста. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Визия 2020: Конфликтът в Източна Украйна е сериозна заплаха за сигурността в Европа