Вицепрезидентът на САЩ се включва в президенските избори

| от chronicle.bg |

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън може да се включи в изборите за президент, които ще се проведат през 2016 година.

Според американските медии Байдън вече е провел разговори с потенциални спонсори и свои съпартийци. Евентуалното участие на Джо Байдън в надпреварата разбуни духовете, особено след като стана ясно, че Хилъри Клинтън губи подкрепата си на половина. Причината за сринатия й имидж е личният й сървър за електронната й поща, който тя е използвала по време на мандата си като държавен секретар.

Новината за потенциалната кандидатура на Байдън се появява на фона на намалената от юни насам, почти наполовина, подкрепа за Хилъри Клинтън, заради скандала около личния й сървър за електронна поща, който тя е използвала по време на мандата си като държавен секретар.

Вицепрезидентът Байдън, който е на 72 години, участва в надпреварата за Белия Дом през 1988 и 2008 година, когато не успя да събере достатъчно гласове да бъде издигнат за кандидат на демократите. Затова този път Байдън е започнал отрано с подготовката и консултациите – той вече се е срещнал със популярния сенатор Елизабет Уорън от Демократическата партия. Елизабет Уорън бе неколкократно призована да се включи в изборите през 2016 година, но тя отказа. Уорън не се застъпи и за никой от кандидатите, издигнати от нейната партия.

Окончателното решение на Байдън за изборите ще стане ясно до края на септември.

Американците и техните делегати ще започнат да гласуват за партийните кандидати през февруари, а изборите за държавен глава на Съединените Щати са през ноември 2016-та година.

 
 
Коментарите са изключени за Вицепрезидентът на САЩ се включва в президенските избори