Винчи отне мечтата на Серина. Италиански финал на US Open

| от chronicle.bg |

Роберта Винчи сътвори едно огромно тенис чудо и изкова обрат за 2-6 6-4 6-4, с който детронира Серина Уилямс в „най-възрастния“ полуфинал на US Open. Сборът от годините на двете тенисистки е 55, което е абсолютен рекорд в Ню Йорк за Оупън ерата. Световната №43 не можеше да сдържи сълзите си, след като направи вероятно най-голямата сензация в женския тениса и заслужи първия финал в кариерата си на турнир от Големия шлем. До момента US Open не беше имал италианката във финалния мач, а в тазгодишното издание ще видим цели две – Роберта ще излезе срещу Флавиа Пенета.

Но какво разочарование е това за Серина! Победа срещу Роберта и още една на финала щеше да означава, че Уилямс щеше да успее да повтори постижението на Щефи Граф от 1988-а, печелейки и четирите турнира от Големия шлем в една година, а същевременно щеше да се изравни на върха с германката по брой трофеи от славното каре в Оупън ерата с 22. И ако това не звучи достатъчно, Уилямс щеше да се превърне в едва втората жена след Крис Евърт, която е печелила US Open четири пъти поред.

Преди полуфинала, специалистите се опасяваха, че Серина притежава твърде много мощ в ударите си, за да може Винчи да ѝ се противопостави. И американката откри двубоя с гръмотевичен ас по правата. Реално, италианката достигна върховия момент в кариерата си с първия си полуфинал от Големия шлем, но Уилямс имаше зад гърба си 28 такива двубоя, от които 25 спечелени и се намираше в серия от 33 успеха в славното каре. Винчи пък не беше побеждавала съперничка, която да е по-предно класирана от 40-ата в света Кристина Младенович по време на похода си в Ню Йорк.

Но именно стратегията срещу Младенович помогна на Винчи в началните минути на мача с Уилямс. Безбройните подсечени бекхенди, които изсмукаха енергията от играта на французойката в четвъртфинала, предизвикаха куп грешки от ракетата на Серина и тя се самопроби за 1-2. Американката се движеше тромаво по корта и видимо не пласираше топката там, където искаше. Нататък обаче, както сме я виждали да го прави стотици пъти, световната №1 заигра по-концентрирано и прецизно и влезе в ритъм, който съперничката ѝ не можеше да следва.

А когато това се случи, резултатът е повече от ясен – пет поредни гейма на сметката на шампионката и сет с 6-2. Серина откри втората част с колебливо подаване, в което изостана с 0-40 преди сервисът да ѝ се притече на помощ. Винчи продължаваше упорито да се държи в битката и използва следващия спад в концентрацията на американката, за да пробие за 3-2. Роберта доказа, че заслужава мястото си в този полуфинал и сервираше за втория сет при 5-4. Серина започна гейма търпеливо и стигна до брейкбол, но Винчи го спаси и с две атаки по бекхенда на Серина вече сътвори изненадата, вкарвайки двубоя в решителна част.

Уилямс се хвърли в атака в началото на третия сет и с уверено драйв воле подпечата ранен пробив за 2-0 гейма след паузата. Винчи обаче просто отказваше да се пречупи, обърна до 4-3 с два пробива и се намираше на две точки от чудото. Шампионката събра сили за още един напън и стигна до два брейкпойнта, само че италианката и този път удържа преднината си и скоро застана на линията за начален удар при 5-4 в сервис гейма с най-голям залог в цялата ѝ кариера. Винчи не само, че не се огъна под напрежението, но го спечели на нула, с което детронира Серина Уилямс в Ню Йорк и поднесе може би най-големия шок в историята на женския тенис.

 
 
Коментарите са изключени за Винчи отне мечтата на Серина. Италиански финал на US Open