Вижте филма „Secret state of North Korea“ на PBS

| от |

Преди няколко седмици предаването Frontline (“Фронтова линия”) на американския обществен тв канал PBS излъчи тайно заснети кадри от най-изолираната държава – Северна Корея.

NKOREA-POLITICS-KIM

Екипът на продукцията е работил в сътрудничество с японски тайни агенти, които в продължение на шест месеца са набирали информацията с риск за живота си. За жалост, тогава видеото не беше достъпно от нашата страна, но сега видеопорталът Dailymotion пусна целия филм.

Документалният филм се опитва да отговори на въпроса, надига ли се революция в съзнанието на поданиците на Ким Чен Ун, като описва конкретни проявления на дисидентството в ежедневието. Такава е историята на мъж, работил за правителството като пропагандатор. “Израстнах щастливо дете. Нямах база за сравнение за това кое е добро и кое лошо. Първата ми работа бе да пиша статии и информационни материали за успехите на севернокорейците над южнокорейците. Трябваше да съчинявам и епични поеми за Върховнич водач”, разказва той. Статутът му на доверен държавен служител по-късно му отваря достъп до книги и публикации от Южна Корея и така идва осъзнаването. “Чувствах се все по-сам, като виждах колко сме изостанали в сравнение с тях”, споделя човекът.

“Фронтова линия” описва пет актуални начина, с които поданиците заобикалят ограниченията на диктатурата в ежедневието си:

1. Макар и неофициално разрешен като валута, американският долар се приема на местните тържища. Затова бежанци пускат през границата балони с долари в помощ на сънародниците си. Един долар покрива скромната двудневна прехрана на цяло семейство.

2. Бегълците не отказват медийни участия, вкл. в развлекателни шоупрограми и конкурси за красота, излъчвани по телевизията в Южна Корея. Така увеличават шанса роднините им у дома да ги видят.

3. Незаконно гледане на чуеждестранни телевизионни предавания и филми на домашни компютри.

4. Нараства желанието да се оспорват повелите на властта. Наскоро например, след масово недоволство, е била вдигната забраната жените да носят панталони.

5. Твърди се, че в страната функционира мрежа от хора с хенди-камери, които тайно снимат нелицеприятни за правителството кадри – като например универсален магазин, в който нито една от стоките не се продава. Кадрите се събират, за да може при възможност да бъдат предадени на чужди медии.

Премиерата на филма “Северна Корея – секретната държава” бе на 14 януари. За съжаление, видеото не може да се гледа от България заради ограничения за спазването на авторските права.
Вижте филма.


Secret state of North Korea by turner-brown-3914

 
 
Коментарите са изключени за Вижте филма „Secret state of North Korea“ на PBS