„Вертикален газов коридор“ изграждат Гърция, България и Румъния

| от |

„Вертикалният газов коридор“, който ще свързва преносните мрежи на България, Гърция и Румъния, ще може да подава газ в обем от 3 до 5 милиарда кубически метра годишно, съобщиха от гръцкото министерство на енергетиката, предаде БНР.

Вчера трите държави решиха да изграждат „Вертикален коридор“, който да е алтернатива на проекта „Южен поток“.

Това се посочва в съвместно изявление на представители на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния и на заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович след повела се в Брюксел среща за развитието на ситуацията след обявяването на края на „Южен поток“.

Източниците на газ ще бъдат гръцкият завод за втечнен газ в Ревитуса и планираният Трансадриатически газопровод, който ще пренася каспийски газ.

От съобщението става ясно, че идеята е не толкова да се строи нова тръба, колкото да се свържат газовите системи на трите балкански държави с така наречения Южен газов коридор, по който от 2019 г. се очаква да потече азерски газ от каспийското находище „Шах Дениз ІІ“.

Обявените от трите държави намерения се вписват в общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента. В съвместното изявление се пояснява, че това особено много важи за свързаността на България с нейните съседи.

 
 
Коментарите са изключени за „Вертикален газов коридор“ изграждат Гърция, България и Румъния