Венизелос нападна Турция за Кипър

| от |

Властите в Турция трябва да зачитат правата на гражданите в Кипър, за да може да възобновим преговорите за обединението на острова.

Това каза гръцкият министър на външните работи Евангелос Венизелос при визитата си в Анкара. Венизелос изрази съжаление от прекъсването на преговорите за Кипър. Според него това се дължи на факта, че „Турция нарушава правата на Кипър в източната част на Средиземно море“. По този начин гръцкият дипломат осъди присъствието на турски кораб в икономическата зона на Кипър. Венизелос призова властите в Анкара да зачитат международното право за морските територии, предават гръцките медии.

Турският министър на външните работи Мевлут Чавушоглу от своя страна осъди действията на властите в Никоцзия, които нарушавали закона с едностранните си действия в Средиземно море при експлоатацията на природните богатства.

Чавушоглу очаква тази година броят на турските туристи в Гърция да достигне един милион. „Гърция ще облекчи режима при издаването на визи за турски граждани“, каза от своя страна Венизелос. Той подчерта, че подобряването на отношенията на Атина с Израел и Египет, не са насочени срещу Турция. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Венизелос нападна Турция за Кипър