Венеция гони големите круизни кораби от историческия си център

| от |

Големите круизни кораби вече няма да бъдат допускани в историческия център на Венеция, потвърди италианското правителство.

Огромните лайнери, наричани „небостъргачите на морето“, досега можеха да се приближават на 305 метра от известния площад Сан Марко, което осигуряваше възхитителна гледка на хората на борда, но вредеше на византийската архитектура на Венеция, съобщава в. „Дейли мейл“.

Сега италианските министри взеха единодушно решение да спрат лайнерите над 96 000 тона да плават в басейна на Сан Марко и канала Джудека, който разделя сърцевината на Венеция от остров Джудека.

Решението дойде, след като Майкъл Дъглъс и Кейт Бланшет се подписаха под петиция, призоваваща за спиране на лайнерите, които увреждали сгради като базиликата Сан Марко. Подписи под петицията сложиха и други знаменитости, сред които Роб Лоу, Даян Лейн, сър Майкъл Кейн, Едуард Нортън, Сюзън Сарандън и Изабела Роселини. „Мисля, че това е балансирано решение, съобразено с нашия дълг да отстраним небостъргачите в морето от каналите на Венеция и в същото време да запазим световното наследство в града, което буди завистта на целия свят, и да защитим икономиката на града, свързана с круизния туризъм“, заяви транспортният министър Маурицио Лупи.

Той допълни, че Италия съгласува промените с операторите на круизни кораби и не иска да обезкуражава тези компании да правят бизнес в Италия, защото те са „важен ресурс“. Министърът е поръчал екологичен анализ на близкия канал Конторта-Сан`Анджело, който бил избран като възможен алтернативен маршрут за по-големи плавателни съдове за достигане на Венеция. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Венеция гони големите круизни кораби от историческия си център