Възпаление на костния мозък може да предскаже риска от левкемия

| от chronicle.bg |

Възпаление на костния мозък може да предскаже развитие на левкемия, сочат резултати от изследване на учени от университетския медицински център „Еразъм“ в Ротердам.

Учени отдавна допускат, че ракът води началото си от генетични увреждания в отделни клетки, макар скорошно изследване да показа, че са замесени също анормални сигнали в заобикалящите ги тъкани.

Новото изследване навежда на мисълта, че възпалителни сигнали могат да доведат до поява на злокачествени образувания в костния мозък и до развитие на левкемия.
Левкемията е вид рак, при който хемопоетични стволови клетки в костния мозък произвеждат голямо количество анормални бели кръвни телца. Получените резултати разкриват, че мутации в мезенхималните стволови клетки, които също се съдържат в костния мозък, могат да предизвикат злокачествени промени в хемопоетичните стволови клетки и това да доведе до по-голям риск от левкемия.

Ръководителят на изследването Марк Раймакерс и колегите му преценили връзката между възпалението на костния мозък и развитието на левкемия, като РНК секвенции на мезенхимални клетки у мишки, засегнати от прелевкемичния синдром на Швахман-Даймънд, били използвани заедно с проби от костния мозък от пациенти в прелевкемичен стадий. Било установено, че мезенхимални клетки са стресирани в резултат на увеличаването на възпалителни молекули, известни като S100A8 и S100A9. Те могат на свой ред да предизвикат увреждания на хемопоетичните стволови клетки.

Раймакерс увери, че откритието може да допринесе за по-ранно диагностициране на левкемия и за по-ефикасното й лечение.
Резултатите от изследването са публикувани в Cell Stem Cell.

 
 
Коментарите са изключени за Възпаление на костния мозък може да предскаже риска от левкемия