Въвеждаме визи за САЩ и Канада?

| от chronicle.bg по Нова телевизия |

България вероятно ще въведе визи за американски и канадски граждани, съобщава Нова телевизия.

През 2016-та страната ни може да въведе визов режим, след дългогодишните безуспешни преговори американските и канадските визи да отпаднат за българските граждани.

Според единния европейски механизъм, който настоява за равнопоставеност, американските и канадските граждани ще трябва да кандидатстват за виза за всяка една от страните-членки на Европейския съюз, ако искат да я посетят. България и още няколко държави, чиито граждани все още не могат да пътуват без виза зад океана, са поводът за тази мярка, до която може да се стигне още в средата на следващата година.

Преди две години Европейският съюз реши, че след като всички американци и канадци влизат в Европа без виза, тогава и гражданите на всяка една страна-членка на съюза трябва да имат свободен достъп зад океана.

„Април 2016 г. изтича срокът, когато Европейската комисия ще мине от преговори към въвеждане на визи за тези държави, които все още имат визи за държави-членки”, коментира евродепутатът Емил Радев.

Визовият режим няма как да падне през следващите 8 месеца. Основна пречка за това е американското законодателство, според което безвизовият режим ще е възможен само след като отказаните визи не надхвърлят 3 %. В момента 15% от българите, които се редят на опашки в американското посолство, получават резолюция „НЕ”. А намаляването на отказаните визи, на практика зависи от Съединените щати. Междувременно ще се търси компромисен вариант.

И САЩ, и Канада готвят облекчения за гражданите, които са имали 10-годишна виза и нямат нарушения. За тях виза няма да е необходима.

 
 
Коментарите са изключени за Въвеждаме визи за САЩ и Канада?