Varna Tall Ships 2014: петте най-големи ветрохода в света в едно пристанище

| от |

Varna Tall Ships 2014 тази година бе едно наистина уникално събитие е един от редките случаи, в които петте най-големи ветрохода в света в едно пристанище. Снимки @benkovski

„Крузенщерн“ е четиримачтов барк, един от най-големите „високи кораби“ и от последните ветроходни търговски кораби в света. Построен е през 1926 г. в корабостроителницата „J.C. Tecklenborg“ във Вестермунде за Фердинанд Лейш. Общата площ на платната му достига 3400 кв.м., а максималната дължина на четирите мачти е над 51 м. В продължение на много години под името „Падуа“ баркът се използва за превозване на товари (основно селитра) от Чили, Южна Америка, към Европа. След Втората световна война той е използван от СССР под името Kruzenshtern, в знак на почит към водачът на първото руско околосветско пътешествие през 1803-06 г. Днес баркът се използва за учебен кораб за риболов.

Kruzenstern
От самото начало платноходът „Мир” е бил проектиран и построен като учебен кораб, предназначен за преминаване плавателна практика на курсантите от Корабонагационния Факултет и участващ в регати на съдовете с платна.

В разни времена на борда на кораба са преминавали практика от 70 до 140 кадети не само от Държавната Морска Академия, но и от други учебни заведения на бившия Съветски Съюз, а също от Англия и САЩ. Чуждестранните кадети и практиканти, които пребивават на борда на „Мир” получават безспорно най-добра възможност за дружба и взаиморазбирателство между хора от разни страни. Това също помага на ДМА „Макаров” да развива плодотворни връзки с Висшите морски учебни заведения извън граница.

Mir

Румънският „Mircea“. Баркентината от Констанца е дълга почти 93 метра. Баркентината „Royal Helena“ е кораб-близнак на „Калиакра“, но малко по-дълга – 54 метра.

Mircea-RoyalHelena

„Надежда“ е кораб-близнак на „Мир“ с дължина 109 метра и идва от далечния Владивосток.

Nadezhda

Седов“ е най-големият 4-мачтов ветроход в света. Има внушителни размери – дължина 117,5 метра и ширина 14,7 метра, а мачтите му са високи 58 метра. Плавателният съд има почти вековна история – строен е през 1921 г. Въпреки напредналата си възраст, легендарният руски барк все още се състезава във ветроходни регати.

Sedov

 
 
Коментарите са изключени за Varna Tall Ships 2014: петте най-големи ветрохода в света в едно пристанище