Varna Spaghetti Tоwer – национално състезание за креативни умения

| от |

Първото  национално състезание за креативни умения Varna Spaghetti Tоwer е организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Spaghetti_Tower_plakat_web

То ще събере ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна и студенти на Варненския свободен университет в опит да провокира креативното им мислене в проектиране и изграждане на кули от… спагети.

Същинското състезание ще се проведе на 21 юни (събота) 2014 г. от 13:30 до 16:00 часа.

В съпътстващата програма на състезанието са включени поредица от лекции, свързани с конструирането и съпротивлението при различните видове материали.

От 9:30 на 21 юни ще се проведе и дискусионен форум с участието на директорите на професионалните гимназии, на тема „Креативност и интелигентност – предизвикателствата на съвремието за образованието в България”.

Медийни партньори на събитието са БНТ2, Телевизия „Черно море“ и вестник „Строител“.

П Р О Г Р А М А

20-22 юни 2014 г.

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”

20 юни (петък) 2014 г.

14.00 – 17.00 ч. – посрещане и настаняване на участниците

17.15 – 18.00 ч. – запознаване с базата на ВСУ „Черноризец Храбър”

18.00 – 18.45 ч.Въведение в конструирането, лектор: доц. д-р арх. Росен Савов, зала 404

 

21 юни (събота) 2014 г.

9.30 – 10.15 ч. – дискусионен форум на тема „Креативност и интелигентност – предизвикателствата на съвремието за образованието в България” с участието на директорите на професионалните гимназии, Кабинет по качество

10.15 – 10.30 ч. – официално откриване на първото национално състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Tower”, зала 404

10.30 –  11.00 ч.Материалите, без които не можем …, лектор: доц. д-р инж. Росица Петкова, зала 404

11.15 – 11.45 ч.Как се съпротивляват материалите, лектор: доц. д-р инж. Генчо Паничаров, зала 404

13.30 – 16.00 ч. – практически модул, зали 401 и 402

16.30 – 19.30 ч. – награждаване на участниците и коктейл, ресторант ВСУ

 
 

Ryanair използва гафа от „Оскар“-ите, за да си направи реклама

| от chronicle.bg |

Нискотарифният превозвач Ryanair използва грешката с обявяването на победителя на „Оскар“-ите в категорията за най-добър филм, за да си направи реклама.

Компанията пусна в Туитър снимка от церемонията с текст:  „Сгрешили сте името? Предлагаме 24-часови гратисни периоди да поправите малки грешки. Така няма да бъдете оставени в La La Land“.

 
 

Оскари 2017: Филм на Pixar – предпочетен пред „Сляпата Вайша“ на Тео Ушев

| от chronicle.bg |

Теодор Ушев не беше избран да получи „Оскар“ за късометражния си анимационен филм „Сляпата Вайша“.

Работещият в Канада български аниматор се състезаваше с още 4 заглавия за престижното отличие, но на церемонията тази нощ беше награден Piper на хитовото студио Pixar.

„Сляпата Вайша“, разказващ за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото в бъдещето, направи премиерата си на „Берлинале“ през миналата година и вече има над 20 награди – включително на възрастното и детското жури на международния фестивал за анимация в Анеси, „Сребърен Пегас“ от фестивала „Аниматор“ в полския град Познан, и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго.

„Сляпата Вайша“ е базиран на разказ на Георги Господинов, а Теодор Ушев ще продължи сътрудничеството си с писателя, включително по пълнометражна анимация по романа „Физика на тъгата“.

Вижте и кои са другите победители. 

 
 

Омари, хайвер и макарони със сирене са в менюто след наградите „Оскар“

| от chronicle.bg, по БТА |

След като 89-ите награди „Оскар“ вече са раздадени, победители и победени ще се почерпят на Бала на губерантора. За менюто му отговаря отново майстор-готвачът Волфганг Пук, съобщи сп. „Пийпъл“.

За 22-ия си Бал на на губернатора Волфганг Пук е създал над 50 ексцентрични ястия на тема класическия и съвременен Холивуд. Помага му екип от 350 професионалисти.

Само морските деликатеси за бала тежат 1300 кг. Освен рибите ще има щипки от раци, скариди, омари от Мейн, стриди. Оскарите тук са от сьомга, гарнирани с черен хайвер.

След като от години гъделичка вкусовите рецептори на звездите, Волфганг Пук държи на традиционните си рецепти – пилешки пай, макарони със сирене, ребърца, гарнирани с полента с трюфели, омари. Новостите в менюто са кралски рак от Аляска с джинджифил и черен боб, сашими с жълтоопашата риба, хавайска салата от сурова риба тон. Волфганг Пук обещава да има по нещо за всеки вкус.

Обикновено Волфганг Пук не планира ястия, свързани с номинираните, но тази година е изключение. Той се е вдъхновил от филма „Марсианецът“ за зеленчукова градина.

Когато шевовете на елегантните рокли и смокинги започнат да се пръскат, идва ред на шоколадовия бюфет. За почитателите на сладкото ще има шоколадов фонтан, кула от целувки-макарони, шоколадови бонбони, петифури и шампанско.

 
 

Известни личности с известни роднини

| от chronicle.bg |

Кръвта вода не става, крушата не пада по-далече от дървото и още подобни клишета перфектно обрисуват какво се случва в някои холивудски семейства.

Славата и сценичните заложби изглежда си имат специален ген. В някои семейства този ген просто се предава. Например, Блейк Лайвли от “Клюкарката” получава все повече внимание, но тя съвсем не е единственият член на семейството си под прожекторите. По-голямата й сестра играе в “Туин Пийкс”.

Тя е на следващия слайд от днешната ни галерия.