Вангелов между българския и турския „Листопад“

| от |
Ако до сега не сте чували песента „Било е месец Листопад”, то време е да си я пуснете и то в изпълнение на новия шеф на държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов.

На любителското видео с патос и страст представителят на ВМРО запява: „14 `иляди юнаци верни до гроба на Самуил с кървави дупки вместо очи а от тях кръв капе вместо сълзи. Ой ти, Василий, българоубиецо, как не те тебе стрела догодни, как не те тебе меч посече, кърваво злодейство да пресече”.Освен любител на песните от македонската етнографска област, магистър по история и география, председателят на ДАБЧ е и член на клуба на притежателите на народни носии.

От край време Вангелов се слави и с острия си език, когато стане въпрос за всичко свързано с Турция . Особено докачлив е на темата за турските сериали и новините на турски. Ще ви припомним само няколко изречения от интервюто на Вангелов пред „Видеосат”-Велико Търново.

„Всякакви други сериали изкривяват ценностната система в нашия народ. Специално за някои от тези турските сериали бих казал, че целенасочено са направени така, че да представят турците в много европейски вид. .. Нека не се заблуждаваме, че това, което виждаме на сериала „Перла”, вярно, че там става въпрос за богатата фамилия, но аз бих призовал зрителите да вникнат в живота на семейството, което обслужва тази фамилия. Защото лъскавата страна живота я има и в България, при това може би много по-лъскава даже…Освен известната близост, целенасочена, обаче, тя е целенасочено поднесена тази близост за да може ние българите да стигнем до извода „Я виж ти колко еднакви сме и какви европейци са турците“, което естествено не е така”

Позицията на Вангелов по въпросите за Турция и всичко турско определено напомня за едно друго изказване на колегата му историк Божидар Димитров, който тогава бе министърът без портфейл в кабинета на Бойко Борисов. На 2 януари 2010 година Димитров пукна черешовото топче, че България търси $20 млрд. от Турция като компенсации за имотите на одринските българи. Иначе няма да подкрепи Анкара за приемането в Европейския съюз. По този повод турският външен министър Ахмед Давутоглу реагира незабавно и всички турски медии коментираха обтягането на отношенията между България и Турция. Изявлението на министъра дойде точно след като се избистри мътилката за несбъднатия референдум на новините на турски език. Наложи се Бойко Борисов да озапти Божидар Димитров като му отправи „последно предупреждение“, също като в училище.

По същото това време, от щаба на ВМРО във Велико Търново, Борис Вангелов се опълчи на самия Бойко Борисов и застана зад гърба на Божидар Димитров с думите:

Това, което той каза ( б.-ред. – Божидар Димитров) по съществото си е вярно. Може да не е било дипломатическо, но е вярно. И острата реакция на премиера също много ни озадачава. Не може да ти се обадят от Брюксел или от Анкара и ти веднага да нахокаш министъра, какви заплахи си получил, за да си позволиш такъв тон към министър, който казва нещо много вярно. Турция дори и да плати тези законни претенции на България, тя няма място в Европейския съюз”.

Разбира се, всеки има право да изрази мнението си и дори внезапно да го промени до неузнаваемост. Както стана с новия проектозакон, внесен от Патриотичния фронт, с който се поставя знак за равенство между българско гражданство и български произход. Чрез него ще се отвари врата за кандидатстване и получаване на българско гражданство от стотици хиляди потомци на изселници в Турция по преселнически спогодби, които чрез сега действащата нормативна база не можеха да кандидатстват за българско гражданство.

На фона на тази нова позиция на ВМРО Борис Вангелов ще трябва доста сериозно да редактира изказванията си и да притъпи емоциите. Особено тези против членството на Турция в ЕС. В противен случай само Бойко Борисов знае какво му се пише .

От всичко казано до тук следва, че Борис Вангелов е един виден патриот, който определено не е туркофил. Не искаме да си представяме разочарованието в очите му, когато разбере, че „Листопад” ( името на любимата му песен ) е и името на един от най-популярните у нас турски сериали.

 
 
Коментарите са изключени за Вангелов между българския и турския „Листопад“