Ваксина срещу ебола още 2015?

| от |

В Оксфорд вече изследват върху хора новосъздадена ваксина срещу ебола. Възможно е тя да е на разположение на медиците още през 2015 година. Пред Дойче веле проф. Ейдриън Хил обяснява докъде се стигнали учените.

Институт в Оксфорд започна да изследва на хора новосъздадена ваксина срещу ебола. Възможно е тя да е на разположение на медиците още през 2015 година. Пред Дойче веле проф. Ейдриън Хил обяснява докъде се стигнали учените.

ДВ: Вие ръководите студията, посветена на евентуалната ваксина срещу ебола. Каква е целта на тази студия?

проф. Ейдриън Хил: С изследването, което започнахме на 17 септември целим две неща. Искаме да разберем колко сигурна е тази вероятна нова ваксина срещу ебола. Използваме доста модерна технология. Искаме да разберем дали можем да използваме тази ваксина и върху хора. И дали ваксината достига същата степен на имунитет, както при опитните животни. С други думи: Въздейства ли ваксината на хора по същия начин, по който въздейства над животните.

ДВ: Вие изпробвате ваксината и над хора, така ли?

проф. Ейдриън Хил: Разбира се, че имаме нужда от хора, тъй като СЗО вече обяви извънредна ситуация. Избухването на епидемията в Западна Африка причини смъртта на хиляди хора и ситуацията не се е променила към добро. Изглежда дори, че става все по-лошо. Тоест ние спешно имаме нужда от нещо, с което да се опитаме да задържим болестта под контрол. Една ваксина би свършила фантастична работа, стига да можем да я произведем бързо.

ДВ: Вашето изследване вече предизвика известно объркване. Важно е да изясним, че не работите със заразните вируси на ебола. Какъв е точно Вашият метод?

проф. Ейдриън Хил: Както при всички модерни ваксини, ние не използваме вируса, срещу който се борим. Използваме генна технология, за да изолираме ген на вируса – само един-единствен от многото налични. После присаждаме този ген с помощта на молекулярна техника върху носител. Тази ваксина-носител ни позволява да вкараме в клетката важна част от ДНК. В клетката генът сам създава протеин, който е идентичен с протеина на ебола. Но този новосъздаден протеин на вируса не може да пренася заболяването. Такъв е съвременният начин за разработката на ваксини. Това означава, че човек не може да се разболее от ваксината.

ДВ: За заирския щам на вируса ли става дума? Нали това е щамът, който се наблюдава в момента в епидемията из Западна Африка?

проф. Еъдриън Хил: Точно това е уникалното в нашата студия. В Северна Америка колегите изпробват в момента една комбинация. За разлика от тях, ние предпочитаме да вземем само един щам, който е идентичен със щама в Западна Африка. Надяваме се, че нашият метод е по-ефикасен, отколкото една комбинация от различни щамове. Поне що се отнася до сегашната епидемия.

ДВ: Вие се надявате да реагирате по-ефикасно на конкретната епидемия?

проф. Ейдриън Хил: Точно така. Ако искате да имате запаси от една ваксина, която предпазва от всички щамове на ебола, сигурно бихте избрали комбинацията от щамове. Тъй като ние знаем за кой щам точно става дума, можем да проследим цялата му генна последователност. И можем да пригодим ваксината точно към нуждите.

ДВ: Разработката на една ваксина струва време и пари, защото става дума за надеждността на медикаментите. Сега процесът за създаване на ваксина тече на пълни обороти с намерението първите дози ваксина да бъдат приложени още през януари 2015 година. Далновидна ли е тази прибързаност?

проф. Ейдриън Хил: Това е въпрос на преценка. В този случай, когато умират толкова много хора, отговорните правителства и СЗО са на мнение, че ваксината има най-висш приоритет. Имаше много дискусии по въпроса. Все пак постигнахме консенсус. Ако имаш сигурна ваксина, която предлага имунитет, а ние ще разработим такава през следващите месеци, е разумно тя да бъде приложена. Ако всичко върви благополучно, ваксината може да бъде приложена и преди януари 2015 година.

*Професор Ейдриън Хил е експерт-имунолог и директор на Дженър институт към университета Оксфорд във Великобритания.

 
 
Коментарите са изключени за Ваксина срещу ебола още 2015?