Вайдеман оптимист за икономиката на Европа

| от |

Президентът на централната банка на Германия Йенс Вайдеман смята, че икономическата ситуация в Европа не е толкова лоша, колкото си мислят някои, и то благодарение на спада на цената на петрол.

Европа не е толкова зле колкото някои смятат, заяви той за „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“(неделното издание на ФАЦ), като припомни, че експертите предвиждат съживяване в еврозоната, макар и бавно.

Шефът на Бундесбанк отново се изказа против идеята за изкупуване на активи от Европейската централна банка, за да се даде тласък на растежа. Той е на мнение, че поевтиняването на петрола би трябвало да е достатъчно, за да тръгне икономиката нагоре.

Получихме безплатен стимулиращ инструмент, защо да се добавя и монетарна политика, запита той.

Нервирам се като слушам как всички обсъждат едно и също нещо: „Кога, в крайна сметка, ще прибегнете до изкупуването?“ – обясни Вайдеман, като подчерта, че ЕЦБ не трябва да отстъпва пред натиска на финансовите пазари. Изкупуването ще доведе до дългове, които ще са дългове на централните банки от еврозоната и в крайна сметка на данъкоплатците. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Вайдеман оптимист за икономиката на Европа