Възстановяват мемориала на първи и шести полк

| от |

14 организации даряват проекта на София, решават до месец.
Предложение за възстановяване на мемориалния комплекс на първи и шести софийски пехотен полк внесоха вчера в СОС 14 военни, патриотични и граждански организации.

То е придружено с проект за визията на мемориала, която е максимално близка до оригиналните стени, издигали се на мястото на паметника „1300 години България“ до НДК. Първи „24 часа“, който подкрепя инициативата, показва предложението за визията на възстановения мемориал.
„От 15 г. се борим за възстановяването на мемориала. Проектът е толкова близък до оригинала, че като затворя очи, и виждам старите стени“, заяви председателят на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, ШЗО и РВГ Атанас Илиев.

Image_4333588_126

„Предложението ви ще бъде разгледано от СОС през октомври. Вярвам, че колегите ще го подкрепят и мемориалът ще бъде възстановен“, каза зам.-шефът на СОС Николай Стойнев. На срещата бяха зам.-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов и шефът на комисията по архитектура Орлин Иванов.

Мемориалът е издигнат през 1934 г. Имал е три внушителни стени, разположени във формата на буквата П. Всяка е била с размери 21 м ширина и 11 м височина. На централната стоял надписът „Загинали геройски за свободата и обединението на българския народъ“. Под надписите „Македония, Тракия и Добруджа“ пък са били изписани най-важните сражения с участието на двата полка. На другите две стени са стояли надписи „Благословени бждете отъ майката родина – вечна ви паметъ“ и „Самопожертвували се храбро въ преданна служба на царя и отечеството“.
До 1944 г. там са посрещани празници, провеждали са се военни церемонии, а посланиците са връчвали акредитивните си писма. Стените са били част от казармен комплекс, заемал мястото между днешните булеварди „Витоша“, „Скобелев“, „Фр. Нансен“ и „Патриарх Евтимий“. Сградите на двата полка са били разделени от алея, в чийто край е бил площадът с мемориалните стени. Пред средната стена стояла фигура на лъв, чиято дясна лапа е стъпила върху карта на Санстефанска България.

При бомбардировките през 1944 г. през Втората световна война дясната стена е разрушена. По-късно – през 1980 г. при строителството на НДК, премахват и другите две стени. На мястото им е монтиран паметникът „1300 г. България“, който днес е в окаяно състояние, руши се и е известен сред софиянци като „петокрилия“.

Image_4333615_128

Единствената разлика между оригиналните стени и предложението на организациите е, че то предвижда за изграждането на мемориала да се ползват съвременни материали и художествено осветление, което да краси мястото вечер. Имената на загиналите вместо
върху черни плочи ше са изписани на матирано стъкло. Всичко останало – видът на стените, размерите, надписите, се възстановява в оригиналния му вид.
„Убедени сме, че композицията на възстановения мемориал ще се впише елегантно в градината на НДК. Прозрачните стени с изписани имената на загиналите герои ще оформят отново пространството, разрушено преди 35 г. Така ще се възстанови историческата несправедливост към нашите деца, загинали за честта на българския пагон в името на родината, допусната с разрушаването на мемориала“, пишат 14-те организации.

Те предлагат и под земята да има музейноекспозиционна зала. За вход към нея ще се ползва сегашното стълбище към подземното ниво на „1300 г. България“. В залата може да се правят изложби, обучения на ученици и мултимедийни възстановки на исторически събития.

Image_4333589_128

„Без да искаме да анализираме художествените качества на полуразрушения паметник „1300 г. България“ или да коментираме приноса му за изграждането на градската среда, ние – наследниците на геройски загиналите воини, искаме връщането на мемориалните стени на оригиналното им място“, казват инициаторите. И предлагат „безспорно ценните и художествено значими бронзови пластики на проф. Валентин Старчев да се реинтегрират в Южния парк.
Съдбата на паметника „1300 г. България“ се коментира отдавна. Очакваше се обявеният от общината конкурс за нова визия на пространството (виж долу) да реши проблема. Преди няколко месеца и фейсбук група, инициирана от създателя на сайта „Изгубена България“ Пейо Колев, събра 5800 поддръжници на каузата. Членовете сложиха копия на плочите до паметника. Колев също е сред вносителите на предложението. Под него са се подписали представители на съюзите на ветераните от войните, на военноинвалидите и военнопострадалите, на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на възпитаниците на военните на Негово величество училища, на парашутистите и др.
Военноисторическият музей публикува списък с 2982 имена, които са били на стените. Освен българи там са били и български арменци, евреи, мохамедани и турци. Преди дни военният министър Велизар Шаламанов връчи становище на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че подкрепя възстановяването на мемориала.

Искането на 14-те организации е мемориалът да бъде готов до 1 октомври 2015 г., когато се навършват 100 г. от обявяването на Втората световна война. По предварителни оценки той ще струва 2,5 – 3 млн. лв.

Конкурсът без победител, дават 3 поощрителни награди

Kонкурсът на Столичната община, който трябваше да реши съдбата на монумента „1300 г. България“ пред НДК, приключи без победител.
Журито присъжда 3 поощрителни награди от по 5000 лв. на екипите начело с арх. Владислав Николов, арх. Михаил Стоянов и арх. Марина Василева. Това съобщи вчера зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов, който е и председател на журито.
Сред постъпилите 11 проекта имаше идея за изграждане паметник на хан Аспарух, възстановяване на мемориала на първи и шести пехотен полк, но чрез изграждане на подземен музей, преобразяване на монумента с открита сцена и др.

„Нито един от проектите не събра минимума от 50 точки. Журито не препоръчва на СОС да възлага реализирането на нито един от проектите“, каза д-р Чобанов.

С 24часа

 
 
Коментарите са изключени за Възстановяват мемориала на първи и шести полк