Възстановяването на руската икономика и на рублата е „неизбежно“, заяви Путин

| от |

На годишна пресконференция президентът на РусияВладимир Путин гарантира, че е неизбежновъзстановяването на руската икономика и на рублата.

Той заяви, че икономиката ще отбележи отскок, въпреки колапса на рублата, но предупреди, че ще отнеме близо две години преди страната да се измъкне от настоящата криза.

В най-лошия случай икономиката на Русия ще се върне по пътя на растеж през 2017-а година, посочи Путин и прогнозира, че БВП ще се повиши с 0,6% през настоящата година. Според него първите сигнали за икономическо подобрение ще дойдат по някое време още през следващата година.

Той посочи, че Русия трябва да диферсифицира своята икономика, за да намали зависимостта й от експорта на петрол и природен газ, който е ключов източник за приходи в хазната.

Путин подчерта, че текущата сложна икономическа ситуация е провокирана от външни фактори – предимно от спада на петролните цени, като той не смята, че руската криза представлява наказание за политиката на Русия относно Крим.

Според него е възможен по-нататъшен спад на цените на петрола, което може да доведе до по-голямо понижение и на рублата, преди да последва стабилизация.

В същото време той смята, че Централната банка и правителството предприемат подходящи мерки за да ограничат обезценката на рублата. Централната банка провежда правилна политика, въпреки че необходимите стъпки могат да бъдат предприемани малко по-бързо. РЦБ трябва да продължи политиката на затягане на паричната ликвидност в рубли, заяви руският президент.

Централната банка беше права да спре с интервенциите на валутния пазар и не би трябвало да продължи да повишава основните лихви в страната, допълни той.

Путин каза, че правителството и централната банка нямат да изгорят неразумно техните валутни резерви в опит да подкрепят рублата, но гарантира, че ще бъдат изпълнени всички социални ангажименти.

Той обеща, че правителството не планира да заповяда на руските износители да продават техните печалби в чужда валута, за да подкрепят рублата.

По-време на пресконференцията на Путин руската рубла обърна първоначалната си позитивна посока на движение и се оказа под нов натиск от продажби.

Сега руската валута се понижава с 2,1% спрямо долара, търгувайки се на ниво от 62.01 рубли, след като в началото на днешната търговия поскъпна до ниво от 58,08 рубли. В същото време еврото се повишава с 0,86% към 76,50 рубли, отскачайки от сутрешно дъно около 71,46 рубли.

 
 
Коментарите са изключени за Възстановяването на руската икономика и на рублата е „неизбежно“, заяви Путин