В Япония отбелязват празника на влюбените

| от |

Бамбукови клонки с разноцветни ленти хартия, изписани с пожелания за бъдещето и стихове, могат да се видят днес в цяла Япония. В Страната на изгряващото слънце отбелязват любимия си празник „Танабата. Той е посветен на истинската любов, която преодолява всякакви трудности и разстояния, предаде ИТАР-ТАСС.

love-man-woman-silhouette-sun-sunset-sea-lake-beachother1_1

Празникът е пренесен в Япония през VIII век от Китай, но бързо се вписва в местните вярвания. Той е свързан с уникално небесно явление – на 7 юли максимално се доближават една до друга две видими с невъоръжено око ярки звезди – Вега и Алтаир, които през цялата година са на голямо разстояние една от друга. Според преданието те символизират разделените влюбени – прекрасната тъкачка Орихиме и пастира Хикобоши. Заради зла орис те са принудени да прекарват далеч един от друг цялата година.

Имат право да се срещат само на 7-ия ден от седмия месец. На „Танабата“ е прието да се пожелава по нещо. Желанията се записват на хартия и тя се завързва на клонка бамбук. След това се пуска по реката. Също по течението се пускат и малки ладии с дървените фигурки на пастира и тъкачката.

Смята се, че заедно с тях водата завинаги ще отнесе надалеч нещастието и греховете. По случай „Танабата“ в някои населени места на улиците се организират масови танци в народни костюми, а в училищата и детските градини се правят конкурси за най-добре украсени бамбукови клонки. С гирлянди с пожелания се украсяват спиркитена метрото, магазини, обществени сгради.

С БТА