Във Виетнам планират най-дългия кабинков лифт в света

| от |

Виетнамска компания е получила разрешение да започне проучванията за изграждане на 10.6-километров кабинков лифт в най-голямата пещера в света, пише Gizmag. Пещерата Сон Дунг се намира в провинцията Куанг Бин във Виетнам и е включена в списъка на културното и природно световно наследство на ЮНЕСКО. Ако проектът бъде реализиран, това ще е най-дългият лифт в глобален мащаб, задминавайки Тян Мън Шан в Китай.
Виетнамците имат слабост към кабинковите лифтове. Съоръженията се появяват къде ли не в туристически атрактивните региони, но плановете за кабинкова линия в Сон Дунг на компанията Sun Group разгневиха природозащитниците и провокираха онлайн петиция. Струващата 212 милиона долара система от кабинови лифтове ще минава през пещерите Тиен Сон и Понг Ха, а след това през Сон Дунг.
Три от седемте кабинкови станции ще бъдат в дългата 9 километра Сон Дунг. Пещерата е открита през 1991 година от местния жител Хо Хан и след това е изследвана от екип на Британската асоциация за пещерни изследвания, воден от Хауърд и Деб Лимбърт. Сон Дунг се посещава едва от 250 души годишно, тъй като покоряването й не е лесно. Другите пещери в националния парк Понг Ха-Ке Банк се посещават от много повече туристи. Районът е привлякъл 2.5 милиона посетители през настоящата година. Ефектът от масовия туризъм е осезаем и експертите се опасяват от разрастването на туристическия бизнес към Сон Дунг. Първият й изследовател Хауърд Лимбърт, който е проучил и стотици други пещери в региона, смята, че щетите за Сон Дунг ще са необратими и остро се противопоставя на изграждането на лифта. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Във Виетнам планират най-дългия кабинков лифт в света