Във Варна се открива кинофестът „Златна роза“

| от |

Най-значителното събитие за българското кино в навечерието на неговата 100-годишнина е Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“, който ще се състои от 11 до 17 октомври във Варна.

Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата „Златна роза“: за пълнометражни и за късометражни игрални филми, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1 на ФКЦ – Варна.

Първият конкурс ще бъде съставен от 15 заглавия на нови игрални филми, създадени след предишното издание на фестивала. Повече от половината – 9 от тях, са произведени с държавно финансиране – 8 са подпомогнати от Националния филмов център за реализация, една продукция е на БНТ. Останалите филми са независими продукции, създадени без държавна подкрепа, като повечето са получили субсидия за развитие, разпространение или за промоция.

Във Варна за първи път ще бъдат представени пред публика седем пълнометражни филма, както и девет пълнометражни дебюта в конкурса. Няколко филма в програмата – „Отчуждение“ на Милко Лазаров, „Виктория“ на Майя Виткова, „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Съдилището“ на Стефан Командарев, вече участваха в най-реномираните фестивали – Венеция, Варшава, Сънданс, Ротердам, Кан, София, Карлови вари, Торонто и др. и спечелиха международно признание.

Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“ на Станислав Дончев, „Живи легенди“ на Ники Илиев, „Вила роза“ на Мартин Макариев, „Още една мечта“ на Николай Мутафчиев, както и премиерните заглавия през есента – „Виктория“ на Майа Виткова, „Българска рапсодия“ на Иван Ничев, „Отрова за мишки“ на Константин Буров.

Конкурсът за късометражни филми ще включва 19 заглавия, сред които „Три дни в Сараево“ на Николай Тодоров, „Казабланка“, последният филм на Кольо Карамфилов, спечелил наградата „Джеймисън“ за късометражно кино, „Жената от фара“ на Ана Китанова, селектиран в конкурсната програма на престижните международни фестивали „Avvantura Festival Film Forum“ в Задар, Хърватска, „Drama International Short Film Festival“ в Драма, Гърция и Tofifest в Торун, Полша, и, разбира се, „Чест“, отличен с Голямата награда на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран, на предишния победител в тази категория Павел Веснаков.

Информационната програма ще включва 7 пълнометражни филма, сред които независимият „Нощта на мечтите“ на Борислав Костов, българо-американската копродукция „Имунитет“ на Реймънд Стиърс, българо-кипърската копродукция „Радостта и тъгата на тялото“ на Андреас Панцис, както и 15 късометражни филма.

Освен новите филми, които ще се борят за престижните награди, Националният филмов център е подготвил и юбилейна програма от 8 класически произведения на българското кино. И тази година ще отбележим годишнините на именити кинотворци – сценаристите Христо Ганев, Александър Томов, режисьорът Иван Терзиев, любимите актриси на няколко поколения Цветана Манева, Татяна Лолова, операторите Виктор Чичов, Красимир Костов, художниците Георги Тодоров – Жози, Анастас Янакиев с представяне на ретроспектива от избрани филми с тяхно участие. С програмата In memoriam ще си спомним и за големите творчески тандеми Валери Петров и Рангел Вълчанов, Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева. Изразявайки почит към таланта им, ще доставим едно ретро филмово удоволствие на варненската публика и гостите на фестивала, съобщиха организаторите на „Златна роза“. /БГНЕС

Програмата на фестивала може да видите тук.

 
 
Коментарите са изключени за Във Варна се открива кинофестът „Златна роза“