Във Франция избори за половината от Сената

| от |

Във Франция днес има частични избори за Сената. Ще бъде обновен половината от състава на горната камара на парламента – 179 от общо 348 сенатори.

Прогнозите са, че управляващата Френска социалистическа партия ще загуби мнозинството си в Сената, отстъпвайки пред либерал-консерваторите.

Изборът на френските сенатори става с непряко гласуване – от членовете на общинските съвети. Както е известно, на последните общински избори преди половин година социалистите понесоха поражение. Лошата икономическа ситуация – практически нулев икономически растеж на фона на покачването на безработицата – накараха избирателите да се отвърнат от соцпартията начело с президента Франсоа Оланд, чиято популярност сред избирателите е едва 13%.

Към икономическите проблеми се прибавиха и политически за социалистите. Сред техните редици настъпи разкол. Много социалисти не са съгласни със следваната от правителството линия.

Освен умерените консерватори от сегашната ситуация смятат да се възползват и крайнодесните – Националният фронт. Благодарение на успеха си на общинските избори ръководената от Мари Льо Пен партия има всички шансове – за пръв път в историята – да влезе в Сената.

Според конституцията на Франция председателят на Сената – сега социалистът Жан-Пиер Бел – е вторият човек в републиката след президента. Предусещайки поражението на Социалистическата партия, Бел вече заяви, че смята в близките месеци да напусне политическата сцена. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Във Франция избори за половината от Сената