В Турция папата ще пледира за интеррелигиозна търпимост

| от |

Папа Франциск ще посети Турция от петък до неделя и се очаква да пледира за мирно съвместно съществуване между различните религии в един район, който пламти от насилие,и в една страна, където древните християнски традиции постепенно изчезват.

Програмата на Франциск в Анкара и Истанбул само три дни след посещението му в Страсбург изглежда по-скоро лека за 77-годишен мъж, който във Ватикана води интензивна дейност и срещи. По случай празника на апостола св. Андрей, основател на източната църква, папата е очакван с отворени обятия от вселенския патриарх Вартоломей, архиепископ на Константинопол, който в Турция е пастир на едва няколко хиляди вярващи, и от малобройната католическа общност в Истанбул.

Според Хорхе Берголио обаче тази визита му дава възможност отново да пледира за уважение между християнството и исляма в страна, където християните са били преследвани и маргинализирани, както и за сътрудничество между католици и православни в момент, когато заради конфликта в Украйна тези отношения са обтегнати. По време на посещението папата ще бъде в брониран автомобил, силите за сигурност ще бъдат навсякъде и не се предвижда светият отец да излезе от папамобила за пряк контакт с тълпата.

Още с пристигането си в Анкара той ще се срещне с президента умерен ислямист Реджеп Ердоган, който ще го приеме в новия си луксозен и критикуван дворец, и подобно на всички гостуващи в Турция държавни глави ще посети мавзолея на Кемал Ататююрк, основател на светската османска република. Основната част от визитата ще бъде в Истанбул, където папата аржентинец ще посети в събота древната базилика „Света София“ и джамията „Султан Ахмет“, известна като синята джамия.

„Той ще влезе в храма, както стори предшественикът му Бенедикт 16-и – важен жест за отношенията с мюсюлманите“, обясни говорителят му отец Федерико Ломбарди. Съботният ден ще завърши с литургия в малката католическа катедрала и с молитва заедно с патриарх Вартоломей. В неделя Франциск ще участва в „Божествена литургия“ по случай Св. Андрей в патриаршеската православна църква „Св Георги“, където папа Йоан-Павел 6-и, първият папа, посетил Турция, произнесе реч през 1967 г. По програмата си това посещение прилича на визитата на Бенедикт 16-и през 2006 г. в разгара на полемиката след негово оспорвано изявление в Регенсбург за връзката между насилието и исляма. Папата германец също посети Синята джамия в Истанбул, където предизвика полемика за това дали се е помолил. Както в случая с Бенедикт, говорителят на Ватикана подчерта, че не може да се говори за официална молитва в джамията.

„Франциск ще изрази уважението си /към исляма/, но няма да произнесе там нито дума, тъй като принадлежи на друга религия“, посочи говорителят. След като през август изрази желание да изкаже духовна подкрепа на християните от Ориента, изразявайки готовност да посети Иракски Кюрдистан, ако бъде осигурена безопасността му, изненадващ е фактът,че в програмата му не са предвидени никакви срещи с бежанци от Ирак или Сирия. Дали той не е бил посъветван от турската страна да не прави това поради съображения за сигурност?

В поканата си си към Франциск президентът Ердоган подчерта необходимостта от диалог и взаимно разбирателство между вярващите от различните религии. Във вторник в. „Хюриет“ помести редакционна статия, в която припомни, че Анкара е обвинявана за това, че е позволила на хиляди джихадисти да преминат в Сирия, за да дестабилизират режима на Башар Асад. „Но всъщност „Ислямска държава“ представлява по-голяма заплаха от режима в Дамаск и Турция трябва да използва случая с визитата на папата, за да осъди недвусмислено ИД, се казва в статията. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за В Турция папата ще пледира за интеррелигиозна търпимост