В Стокхолм започва Нобеловата седмица

| от |

Седмицата на Нобеловите тържества, в която ще бъдат почетени лауреатите на най-известното научно отличие в света, започва днес в шведската столица.

Самата награда ще бъде връчена на 10 декември в Стокхолмската филхармония. С Нобелови награди ще бъдат удостоени 11 лауреати. Наградата за мир, съгласно завещанието на Алфред Нобел, ще бъде връчена в Осло. Тази година с нея бе удостоен прeзидентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос за положените от него усилия за урегулиране на конфликта в тази латиноамериканска държава.

От 1901 година, Нобеловата награда е била присъждана 579 пъти, като с нея са били отличавани 881 човека и 23 организации. Тази година в Стокхолм ще пристигнат 9 лауреата.

В средата на ноември Шведската академия информира, че Нобеловият лауреат по литература Боб Дилън няма да пристигне в Стокхолм за връчването на приза. Американският бард изпрати до Нобеловия фонд своята реч, в която благодари за високото отличие. Тя ще бъде прочетена на банкета след церемонията по връчването на наградата от бившия постоянен секретар на Шведската академия Хорас Енгдал. На самата церемония по награждаването в столичната филхармония американската певица и поетеса Пати Смит ще изпълни хита на Дилън „A Hard Rains A-Gonna Fall“.

Най-възрастният Нобелов лауреат тази година е 82-годишният американски и британски професор в областта на медицината Дейвид Таулес. А най-младите нобелисти са 55-годишният физик Дънкан Холдейн и химикът Бернар Феринха.
Всеки Нобелов лауреат има правото да включи в състава на своята официална делегация 14 души. Така Таулес и лауреатът в областта на химията Фрейзър Стодарт ще пристигнат в Стокхолм със своите внуци

 
 
Коментарите са изключени за В Стокхолм започва Нобеловата седмица