В Стара Загора официално бе открит обновения Античен форум Августа Траяна

| от |

С бурни аплодисменти снощи Стара Загора приветства изпълнителите от концерт-спектакъла „Магия под звездите“, с който тържествено беше открит възстановения Античен форум Августа Траяна. На Decumanus Maximus, където се срещат бъдещето и настоящето на древния град, присъстваха хиляди старозагорци, представители на общинското ръководство, Общинския съвет, много общественици и културни дейци.

IMG_9708

Това е само първото мероприятие, с което общината ще зарадва старозагорци. От тук нататък на Античния форум ще има много прояви. Намерението ни е да има безплатно кино на открито, на което ще могат да бъдат наблюдавани много български и руски филми, заяви в приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Форумът ще бъде наситен с културни събития от програмата на Община Стара Загора през летните месеци, обеща той.

В спектакъла, постановка на проф. Боньо Лунгов и режисьора Константин Каракостов, участваха актьорите от Държавен куклен театър, музикантите и хорът на Държавна опера – Стара Загора, танцьорите от общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, ансамбъл „Нашенци“, детски фолклорен състав „Траянци“, музикантите от Общинския духов оркестър и студенти от класа на проф. Боньо Лунгов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Незабравимата вечер под звездите, край амфитеатралния аудиториум с колонадата и арките, завърши с празнични илюминации и фойерверки.

Античният форум в Стара Загора бе реставриран по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“. Проектът е на стойност 4 387 493,88 лв. и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“. Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов“ 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей.

Част от проекта е и създадената интерактивна туристическа информационна система за туристите и гражданите. Мястото е атрактивно и във вечерните часове, когато античният комплекс се озарява от ефектно декоративно осветление.

 
 
Коментарите са изключени за В Стара Загора официално бе открит обновения Античен форум Августа Траяна