В Солун вече ще има ислямознание

| от |

От университета в Солун в бъдеще ще излизат и дипломирани специалисти по ислямска религия. Съпротивата срещу тази специалност обаче е сериозна – от страна на православната църква и някои университетски преподаватели, предава Дойче веле.

„Проблемът се състои в това, че от няколко години в гръцка Тракия като задължителен предмет е въведено обучението по ислямска религия. Но в Гърция нямаме квалифицирани преподаватели, които да го преподават. Така повече не може, гръцките граждани трябва най-сетне да получат възможността да изучават ислям и в университета, ако искат“, подчертава преподавателят от Богословския факултет на университета в Солун Хризостомос Стамулис. Стамулис всъщност има поводи за доволство: битката за онова, което той е постигнал през последните няколко седмици, се е водила в продължение на 200 и повече години. Само допреди няколко години би било немислимо да се очаква, че православен град като Солун ще се обсъжда въвеждането на предмет „ислямска религия“.

Теологът Стамулис обаче бил убеден, че има нужда от такъв предмет и започнал да се бори за въвеждането му – независимо от ожесточената съпротива на собствената му епархия и най-вече на Солунския митрополит Антим, който се ужасявал само при мисълта, че в православен Солун е възможно да има подобно обучение.

Митрополит Антим постоянно призовава паството си да не допуска преподаването на ислям в университета. Хризостомос Стамулис от своя страна непрекъснато повтаря, че богословските факултети на университетите не са подчинени на православната църква. В крайна сметка академичните дисциплини би следвало да останат неподвластни на евентуалните опити за оказване на външен натиск. Възможността да се следва ислямска религия в университета, според Стамулис, ще бъде от полза не само за мюсюлманското население на Тракия, но и за многото мигранти от ислямски държави, които се установяват в Гърция.

„Конфликтите са предварително програмирани

Критичните гласове обаче не са малко – включително и сред университетските преподаватели. Деканът на Богословския факултет Михалис Тритос се опасява от евентуални конфликти. „По принцип идеята е добра. Мюсюлманските мюфтии от Източна Тракия биха могли да получават образованието си при нас, вместо да ходят да следват в чуждестранните университети на Анкара, Одрин или Саудитска Арабия, откъдето мнозина се завръщат доста фанатизирани. По този начин гръцката държава може по-добре да ги държи под око и това е смислено. Въпреки това имам известни резерви. Съвместното следване с православни студенти може да доведе и до конфликти. Достатъчно е някой православен да пусне някоя шега за Аллах и битката е предварително програмирана“, казва Михалис Тритос.

Деканът смята, че е най-добре ислямознанието да бъде изнесено извън Богословския факултет, а в дипломите на завършилите да не фигурира името на факултета – вместо това да пише само, че са завършили университета в Солун. Хризостомос Стамулис гледа на нещата другояче. Той е убеден, че конфликтите между различните религии могат да бъдат преодолени само в дългосрочна перспектива и то в рамките на академичното пространство. „При нас има преподаватели християни от Сирия и Ливан, които са и отлични експерти по ислям. Те могат да подходят абсолютно професионално и по двата предмета. Та ние сме академични преподаватели. Ние не преподаваме според личните си религиозни убеждения, а даваме познания и опит. В това е и свободата на науката. На скептиците винаги задавам два въпроса: Длъжни ли сме да споделяме възгледите на Омир? И трябва ли да бъдем стопроцентово убедени в идеите на Платон, за да ги преподаваме на студентите?“

 
 
Коментарите са изключени за В Солун вече ще има ислямознание