В Северна Корея честват 72-годишнината от рождението на Ким Чен-ир-сен, ООН ги заплаши с трибунала в Хага

| от |

Северна Корея чества днес националния си празник, наречен „Денят на сияещата звезда“ по случай поредната – 72-а – годишнина от рождението на Ким Чен-ир.

1

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун посети днес двореца мавзолей, в който се намира прозрачният саркофаг с тялото на баща му. Великият вожд, както го наричат в Северна Корея, почина на 17 декември 2011 г. от инфаркт.В залите на Кимсусанския дворец са изложени черният мерцедес, яхтата „Вярност“, един от вагоните на влака, използвани от Ким Чен-ир.

По случай празника Ким Чен-ун като върховен главнокомандващ подписа указ за присвояване на по-високо воинско звание на група офицери.

По традиция днес стотици корейци ще посетят малката дървена къщурка в свещената за севернокорейците планина Пекту, в северната част на страната, където според местната историография на 16 февруари 1942 година в таен партизански лагер е роден Ким Чен-ир.

Организирана е и ежегодната изложба на цветето „кимченирия“, кръстено на покойния лидер, както и фестивал на фигурно пързаляне с участие на гости от чужбина – Русия, Беларус, Чехия,Италия, Латвия.

Междувременно световните медии разпространиха новината, че ООН смята да предаде КНДР на Международния наказателен трибунал в Хага за престъпления срещу човечеството.

Организацията ще обяви официално доклада си утре, в Женева, но основната част от съдържанието му изтече в световните медии.

Според документа властта в Пхенян извършва престъпления, като умишлено оставя хората да умират от глад, извършва екзекуции и масови убийства, отвлича хора от Южна Корея и Япония. В него се отбелязва, че в Северна Корея има между 80 000 и 120 000 политически затворници, както и че заради ограничаването на достъпа до храна много деца страдат от изоставане в растежа. Тричленната комисия към ООН ще препоръча започването на „разследване от национален или международен правосъден орган“, се казва още в доклада.

Северна Корея не е подписала споразумението за създаването на трибунала в Хага,
но според председателя на комисията Майкъл Кърби органът може да разширява правомощията си в извънредни случаи.

Комисията беше създадена през март миналата година от Върховния комисариат за човешките права към ООН и оттогава е провела десетки разговори със свидетели и жертви на севернокорейския режим в Сеул, Токио, Вашингтон и Лондон, но не беше допусната в комунистическата страна.
Има вероятност подобен ход да получи вето от страна на Китай, която поддържа връзки
със диктаторската държава, коментира Guardian.

 
 
Коментарите са изключени за В Северна Корея честват 72-годишнината от рождението на Ким Чен-ир-сен, ООН ги заплаши с трибунала в Хага