Външната политика на Обама : разногласия с Русия за Сирия, 49% неодобрение в САЩ

| от |

Четиридесет и девет процента от американците не одобряват начина, по който президентът Барак Обама ръководи външната политика според допитване до общественото мнение поръчано съвместно от New York Times и CBS.
Едва 40 процента одобряват външнополитическите усилия на президента. В предходно допитване от юли неодобрението за външната политика на Обама беше с 10 процента по-ниско. Допитването показва още, че 52 процента от американците не одобряват начина, по който Обама се справя със ситуацията около Сирия. Четиридесет и четири процента пък са против начина, по който Обама ръководи връзките с Иран. Резултатите са публикувани в момент, в който Обама дава шанс на дипломацията за разрешаването на сирийската криза и е отворен към диалог с Иран по иранския ядрен въпрос, отбелязва
New York Times.
Относно Сирия 82 процента от американците подкрепят споразумението между САЩ и Русия за контрол върху сирийския химически арсенал, сочи допитването. Но повечето от анкетираните не вярват, че сирийското правителство ще спази споразумението.
Във връзка с Иран един от четирима анкетирани смята, че връзките с Техеран ще се подобрят през следващите години, докато една трета са уверени, че те ще се влошат.

Handout photo showing U.S. President Obama standing with Rice and Power in New York

В същото време САЩ и Русия продължават да имат разногласия по подготвяната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би изисквала да се потърси отговорност на Сирия, ако тя не изпълни обещанието си
да унищожи химическите си оръжия.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров се срещнаха в ООН и въпреки че постигнаха напредък по някои въпроси, те не успяха да се споразумеят за текста на резолюцията, допълва АП, цитирайки служители на Белия дом.
В същото време Кери каза след срещата, че разговорът е бил „доста конструктивен“, посочва АП.
А Лавров заяви, че срещата е била продуктивна и двете страни ще продължат в близките дни работата по въпроса за Сирия на основата на женевските договорености, отбелязва ИТАР-ТАСС.
По думите му „и от руска, и от американска страна е било подчертано, че трябва да става дума за унищожаване на всички химически оръжия, които са в Сирия, тъй като има сериозни опасения, че у опозицията може да има някои компоненти от тези опасни материали“.

ALeqM5iO3_NjgMTr4_qMOPcdX-rYDUJZAQ

 
 
Коментарите са изключени за Външната политика на Обама : разногласия с Русия за Сирия, 49% неодобрение в САЩ