В неделя румънците ще избират президент

| от |

В неделя в Румъния ще се проведе първият тур на изборите за президент, които се очаква да бъде спечелени от премиера Виктор Понта и които представляват тест за бившата комунистическа страна поради опасения за независимостта на съдебната власт.

Ако се съди по сондажите, 42-годишният социалдемократ Понта ще получи най-много гласове в надпреварата с още 13 кандидати, като се очаква на балотажа след две седмици той да се изправи срещу лидера на Десния алианс, 55-годишният Клаус Йоханис от немското малцинство.

Смята се, че този вот е ключов за Румъния, но и за Централна Европа в момент, когато демокрацията понесе загуби в някои съседни страни като Унгария, и когато отношенията между Евросъюза и Русия са обтегнати заради украинската криза, заявяват експерти пред АФП.

Новият президент, на когото предстои да сключва международни споразумения и да извърши назначения във върховете на властта, „трябва да гарантира, че страната продължава да гледа на Запад и да засили борбата с корупцията“, бранейки в същото време независимостта на съдебната власт, смята Корина Ребегя от Центъра за анализи на европейските политики във Вашингтон. „Тези избори може да бъдат тест за зрелостта на страната“, добавя Ребегя.

Румъния, която заедно с България са двете най-бедни страни в ЕС, се нуждае от президент, който да е в състояние да докаже на своите съграждани и по-специално на 40-те% от тях, смятащи, че животът е бил по-добър при комунизма, че25-те години на прехода не са изтекли напразно. Но не са малко и страховете от връщане към „голямата тояга“ след успешни „удари“ на правосъдието, което изпрати в затвора за корупция дори бивш премиер. Предизборната кампанията протече в атмосфера на взаимни нападки и заплахи с нови разследвания за корупция от страна на Антикорупционната прокуратура /ДНА/. Много от тези евентуални разследвания засягат политически съюзници на премиера Понта. Макар той да пое ангажимент да брани независимостта на съдебната власт, периодичните критики срещу ДНА будят безпокойство. Включително и за това, че през декември 2013 г. управляващата коалиция в парламента прие поправки, които гарантират „свръх-имунитет“ на депутатите. Макар тези поправки все още да не са влезли в сила, събитието имаше ефект на предупредителен сигнал. „Напредъкът в правосъдието може да бъде „преразгледан за два дни“, заяви пред АФП председателката на Върховния съд Ливия Станчу. Всички политически приятели на Виктор Понта, които са обект на разследвания, несъмнено ще окажат натиск върху него „да внесе промени в правораздаването, когато стане президент“, опасява се Лаура Стефан от групата за размисъл „Expertforum“ в Букурещ. Плътното наблюдение на Брюксел би трябвало да охлади мераците в това отношение, смятат експертите. Но най-вече самите румънци трябва да се вземат в ръце, смята Моника Маковей, евродепутат и независим кандидат във вота. „Срамно е да се иска помощ от ЕС“, заяви неотдавна пред журналисти бившата министърка на правосъдието.

След две години грубо и парализиращо противопоставяне между премиера Виктор Понта и президента консерватор Траян Бъсеску страната трябва бързо да предприеме реформи по-специално в публичната администрация. В края на юни Румъния изпадна в рецесия и се нуждае от външни инвестиции, които вече пет поредни тримесечия бележат спад до голяма степен поради хроничната неспособност „да се управляват инвестиционните програми и целесъобразно да се използват европейските фондове“, подчерта Габор Хуня от виенския институт WIIW, специализиран по проблемите на Централна Европа. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за В неделя румънците ще избират президент