В каква държава живеем?

| от |

Юлия Кошаревска

20-годишният Димитър Карталски тренира класическа борба от дете и е в представителния отбор на „Славия” почти 10 години. Ценен от съотборници си, той не спира да печели медал след медал и да се труди упорито. До 14ти март, когато е блъснат от кола в столичния квартал Княжево. Шофьорът отказва да даде кръвна проба и бързо е освидетелстван. Няколко часа по-късно Дими издъхва в болницата.

10379061_10152420995414699_38829885_n

Към 16,30 ч. в заведението дойде едно момче и ми каза, че Дими е ударен от кола и ме заведе на място. Гледката беше ужасна, той беше в бесъзнание и едно момче му държеше главата на страни, защото той се давеше в кръв,” спомня си майката на Дими – Соня.

През целия ден шофьорът – Христо Тодоров, е карал изключително бързо из квартала. „Съседи са излизали да му правят забележка, но той не е спирал. Свидетели казват, че е карал директно срещу Дими, а в колата е била и майка му.”

Вероятно колата е поднесла, а ударът е толкова силен, че Дими излита в клоните на едно дърво на над 5 метра височина и ги чупи. След това пада на 23 метра напред.

„Според свидетелите, веднага след като го е ударил с майка му са почнали да звънят по телефоните и на място са дошли тримата му бащи (майка му е женена 3 пъти) и е посъветван да се прави на луд, защото преди това се е държал адекватно за ситуацията,” допълва Соня.

Христо е почнал да се прави на Господ и да дърпа Дими за ръката и да му казва да стане, че нищо не се е случило. После се е опитвал да бие полицаите, защото го задържат, а той нищо не е направил. В показанията казва, че си е купил колата на дявола един ден преди това (взел я е на 13.04.2014 г. – един ден преди това – има договор за покупко продажба) и нарочно е ударил Дими, за да възкръсне.”

Около 40 минути след инцидента линейка закарва Соня и Дими във ВМА. Междувременно Христо дава проба за алкохол, която е отрицателна, но отказва да даде кръвна проба, което повдига въпроса: бил ли е под въздействието на наркотици?

„Христо също е откаран в болница. Там е освидетелстван само в присъствието на лекари и никой друг. В момента е настанен в Ловеч до 28 май на лечение. След това трябва да му правят друга експертиза. За която съм 100% сигурна, че пак ще се същата,разказва още Соня.

Според чл. 33 (1) от Наказателния кодекс „Не е наказателно отговорно лицето, което дайства в състояние на невменяемост”. Но семейството на Дими е убедено, че шофьорът е вменяем и разигралата се случка е инсценировка. Единствено ако повторната експертиза на състоянието на шофьора покаже, че той всъщност е психично здрав, ще може да се повдигне обвинение срещу него.

„Дими живееше за спорта и по ирония на съдбата го убиха на метри от мястото, на което всеки ден ходеше да тренира,” казва Соня.

Междувременно приятели на Дими започват Facebook страница и онлайн подписка, с които искат да привлекат вниманието на отговорните органи към случая. „До кога ще позволяваме да стават такива неща в нашата държава,” питат младежите. За момента над 3 хиляди души са подкрепили подписката, а 4 пъти повече са харесалите страницата.