В Източна Украйна става все по-напрегнато

| от |

Ситуацията в Източна Украйна става все по-напрегната: проруски активисти продължават да превземат административни сгради, а в Славянск вече има и убити. Същевременно тонът между Вашингтон и Москва става все по-остър, пише Дойче веле.

0,,17563305_401,00

Във връзка с най-новите развития в източната част на Украйна САЩ заплашиха Русия с „нови последици“. В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров американският външен министър Джон Кери е изтъкнал, че в Източна Украйна става въпрос за „съгласувани действия“ на проруски активисти, оборудвани със специални руски оръжия. Кери е направил паралели със събитията в Крим и заплашил Москва с нови последици, в случай че не бъде предприето нищо за предотвратяване на напрежението.

Първи жертви в Славянск

Няколко часа преди телефонния разговор проруски активисти превзеха редица нови административни сгради в Източна Украйна. В събота вечерта (12.04.) двайсетина мъже в камуфлажни униформи са щурмували главната квартира на полицията в 200-хилядния град Краматорск, който се намира на около 95 км от руската граница.

По-рано вчера вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков обяви, че в Красний Лиман милицията е влязла в престрелка с въоръжени лица. Според Аваков, проруските активисти са нападнали полицаите с оръжия, които били „запазена марка на руските въоръжени сили“.

И в Донецк близо 200 проруски активисти са щурмували главната квартира на полицията, в резултат на което шефът на полицията е подал оставка. В Артемовск сепаратистите не са успели да превземат полицията, но са били пуснати в сградата на градския съвет, над която бил издигнат сепаратистки флаг.

В събота въоръжени проруски активисти завзеха и административни сгради в 100-хилядния украински град Славянск, който се намира на около 150 км от руската граница. Днес от там дойдоха и първи съобщения за убити и ранени. Тази сутрин силите за сигурност на проевропейското украинско правителство стартираха антитерористична операция срещу проруските активисти в града. На профила си във Фейсбук украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков е обявил, че в рамките на сблъсъците се е стигнало до жертви и ранени. „От наша страна има убит офицер от Украинската служба за сигурност“, написа Аваков. Той добави, че петима негови колеги са ранени. „В редиците на сепаратистите точният брой на убитите и ранените все още не е установен“, пише Аваков.

Междувремено днес (13.04.) проруски активисти са окупирали кметството в град Мариупол, разположен на брега на Азовско море. Протестиращите са влезли в сградата след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна.

Лавров: „Киев е виновен“

В разговора си с американския си колега Джон Кери руският външен министър Сергей Лавров е отхвърлил упреците на САЩ. Според Лавров, тежката криза е провокирана от „неспособното правителство в Киев“. Украинското ръководство игнорирало правата на рускоговорящото население в страната.

Американският вицепрезидент Джо Байдън възнамерява да посети Киев на 22 април, за да проведе разговори с представители на украинското ръководство. Целта на посещението му била да подчертае американската подкрепа на Киев, се казва в съобщение на Белия дом.

Още идния четвъртък пък (17.04.) САЩ, Русия, Украйна и ЕС възнамеряват да се срещнат в Женева, където да проведат за първи път директни разговори. Целта била „деескалация на напрежението“, обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

 
 
Коментарите са изключени за В Източна Украйна става все по-напрегнато